Νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες αγωγές για την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως ψωρίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Έρευνες σε μοντέλο πολλαπλής σκλήρυνσης σε ποντικούς (πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα) έδειξαν ότι τα Τ-κύτταρα που εκκρίνουν το μόριο IL-17, βλάπτουν το στρώμα μυελίνης που περιβάλλει νεύρα στο ΚΝΣ.

Φάρμακα που μπλοκάρουν το IL-17 φάνηκαν υποσχόμενα σε αρχικές κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας- διαλείπουσας πολλαπλής  σκλήρυνσης.

Ερευνητές του Trinity College Dublin, σε νέα έρευνα, εντόπισαν άλλο ρόλο που παίζει το IL-17 στην πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα, και πιθανόν στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο Kingston Mills, δήλωσε ότι σημαντικός ρόλος του IL-17 είναι να κινητοποιήσει και να ενεργοποιήσει στρατό κυττάρων του ανοσοποιητικού που προκαλούν νόσο στους λεμφαδένες, που στη συνέχεια ‘’ταξιδεύουν’’ στο ΚΝΣ και προκαλούν τη νευρική βλάβη.

Η ερευνήτρια Aoife McGinley δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι φάρμακα που μπλοκάρουν το IL-17 μπορεί ενδεχομένως να μη χρειάζεται να περάσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Επομένως, εκτός του ότι η έρευνα έριξε νέο φως στη σημασία του IL-17 ως στόχο φαρμάκων στην πολλαπλή σκλήρυνση, υπογραμμίζει την τεράστια πιθανότητα των φαρμάκων που μπλοκάρουν το μόριο IL-17 όσον αφορά την αντιμετώπιση άλλων αυτοάνοσων νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Immunity.

Πηγές:
Immunity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή