Ανησυχία προκαλεί ένας νέος ιός που μπαίνει στην…εξίσωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έπειτα από τον κοροναϊό και τους ιούς της εποχικής γρίπης, η γρίπη των πτηνών έχει ήδη καταγραφεί σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, έχουν εντοπιστεί εστίες των ιών γρίπης των πτηνών A (H5N8) και A (H5N1) στο κεντρικό ανατολικό τμήμα της Ευρώπης.

Ο Α (Η5Ν8) είναι ιός υψηλής παθογονικότητας, προκαλεί δηλαδή έκδηλη νόσο και ο Α (Η5Ν1) είναι χαμηλής και έχουν απομονωθεί σε πτηνά στην Τσεχία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία και στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), έχουν επηρεαστεί μεγάλες και μικρές πτηνοτροφικές μονάδες. Έχουν, επίσης, επηρεαστεί κατοικίδια πτηνά, όπως γαλοπούλες, κοτόπουλα, πάπιες και των χήνες.

Για τον περιορισμό της μετάδοσης, εφαρμόστηκε πρόγραμμα σφαγής στις πληγείσες εγκαταστάσεις.

Στην τελευταία έκθεση του ECDC αναφέρεται πως η επιδημιολογική κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα και ότι πρέπει να αυξηθούν οι δραστηριότητες επιτήρησης.

Οι γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι στελέχη του υψηλής παθογονικότητας ιού Α (Η5Ν8) που εντοπίστηκαν φέτος στην Ευρώπη είναι διαφορετικά από εκείνα που είχαν παρατηρηθεί νωρίτερα στη Γηραιά Ήπειρο.

Η μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι σπάνια και ο κίνδυνος θεωρείται πολύ χαμηλός.

Άνθρωποι

Αν και δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί μετάδοση του υψηλής παθογονικότητας ιού Α (H5N8) στους ανθρώπους, η συνεχιζόμενη μετάλλαξή του και η παρουσία άλλων ιών, μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μετάδοση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, τα άτομα που έρχονται σε επαφή με πιθανώς μολυσμένα πτηνά, θα πρέπει να μένουν μακριά από τα περιττώματά τους και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας.

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή και αναφέρουν πρόβλημα το αναπνευστικό ή αλλεργία θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους και να υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρουν πως υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου, παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί διεθνώς τέτοια μόλυνση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα