Αγγίζουν τις 100 οι περιπτώσεις αναφορών για ενδεχόμενο κρούσμα στις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Από αυτές, μόλις 15 έχουν αξιολογηθεί ως "ύποπτες". Από τις εργαστηριακές αναλύσεις προέκυψε πως καμία δεν ήταν – μέχρι στιγμής – κρούσμα του "2019-nCoV".

Μεταξύ των περιπτώσεων αυτών, περιλαμβάνεται ένα ακόμη "ύποπτο" κρούσμα, το οποίο διερευνάται την Τρίτη στο νοσοκομείο "Αττικόν", με ελάχιστες πιθανότητες να βγει θετικό.

Πρόκειται για έναν 33χρονο Κινέζο, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα στη χώρα του και εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Ενδεικτικό της συχνότητας με την οποία δηλώνονται "ύποπτα" κρούσματα, είναι πως την περασμένη εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των "ψευδο-ύποπτων" ήταν μόλις 28.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαχωρίζουν τα κρούσματα ως "ύποπτα" και "πιθανά" με βάση τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παρακάτω.

Ύποπτο κρούσμα

Θεωρείται όταν ασθενής εμφανίζει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, φαρυγγαλγία, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από "2019-nCoV"
  • Ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από "2019- nCoV" στην κοινότητα.
  • Εργασία ή επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας Υγείας όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από "2019-nCoV".

Πιθανό κρούσμα

Πρόκειται για ύποπτο κρούσμα, για το οποίο τα αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κοροναϊό "2019-nCoV" είναι αδιευκρίνιστο ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό "2019-nCoV".

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Με τον τρόπο αυτό χαρακτηρίζεται άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό "2019-nCoV", ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

 

Επαφή

Ως στενή επαφή ορίζεται όταν ένα άτομο διαμένει στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από "2019-nCoV" ή έχει έρθει σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή έχει παραμείνει σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από κοροναϊό.

Στενή επαφή θεωρείται όταν ένας επαγγελματίας Υγείας ή άλλο άτομο παρέχει άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από τον "2019-nCoV" ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και κάθε συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από "2019-nCoV", άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα