Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στη Γαλλία και στην Αγγλία, χτυπούν καμπανάκι για ανεξέλεγκτη μετάδοση και πανδημία.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, το κρούσμα στη Γαλλία καταγράφηκε την Κυριακή και στην Αγγλία τη Δευτέρα.

Αυτό που καθιστά τον εντοπισμό τους ανησυχητικό, είναι πως και τα δύο αυτά άτομα δηλώνουν πως δεν έχουν επισκεφθεί την Κίνα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που την έχουν επισκεφθεί.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ (φωτογραφία κάτω) χαρακτήρισε τα δύο κρούσματα ως "σπινθήρα", ο οποίος μπορεί να πυροδοτήσει μία πανδημία της νόσου.

Κάλεσε, δε, τις χώρες να κινητοποιηθούν, προκειμένου να προλάβουν τη μετάδοση του ιού, πριν αυτός γίνει ανεξέλεγκτος.

Τα παραπάνω κρούσματα δείχνουν πως ο κοροναϊός έχει έρθει στην Ευρώπη από άτομα τα οποία δεν έχουν καν διερευνηθεί και τον μεταδίδουν χωρίς να γνωρίζουν.

Η λεγόμενη "δευτερογενής μετάδοση" γίνεται έμμεσα, δηλαδή με την επαφή µε µολυσµένα χέρια ή αντικείµενα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα µολυσµένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες και µέσω αυτών υπάρχει δευτερογενής µετάδοση σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή µε αυτές.

Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τα σταγονίδια µολύνονται, καθώς αγγίζουν με τα χέρια τους το στόµα, τη µύτη ή τα µάτια τους.

Πανδημία

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Gabriel Lung από το Χονγκ Κονγκ, το ποσοστό μετάδοσης του ιού σε περίπτωση πανδημίας μπορεί να φτάσει από 60% έως 80%.

Άλλοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την εκτίμηση υπερβολική, αλλά το βέβαιο είναι πως οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, εκτιμώντας πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την πανδημία.

Στελέχη των υπουργείων Υγείας πραγματοποιούν συνεχείς τηλεδιασκέψεις, ενώ την Πέμπτη θα ενημερωθούν από στελέχη του ΠΟΥ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.