Νέα ευρωπαϊκή έρευνα, ανακάλυψε ότι όσο περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνει κάποιος τόσο λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα φαίνεται πως λαμβάνει από την καθημερινή του διατροφή.

Ερευνητές του Lund University στη Σουηδία, εξέτασαν στοιχεία από 2 ομάδες. Μια που εξέτασε 1.797 συμμετέχοντες, 18 έως 80 ετών, και αξιολόγησε τη διατροφική πρόσληψη με ημερολόγιο 4 ημερών και άλλη με 12.238 συμμετέχοντες, ηλικίας 45 έως 68 ετών, στους οποίους χρησιμοποιήθηκε ημερολόγιο 7 ημερών, ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών και συνέντευξη.

Οι ερευνητές εστίασαν στην πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων των συμμετεχόντων και στη μέση καθημερινή πρόσληψη 9 μικροθρεπτικών-ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη C και D και ψευδάργυρο.

Η έρευνα έδειξε ότι και στις 2 ομάδες, όσο υψηλότερη ήταν η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης τόσο χαμηλότερη ήταν η πρόσληψη των 9 βιταμινών και μετάλλων.

Η Esther González-Padilla δήλωσε ότι παρόλο που η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι αρκετή για να αλλάξουν οι συστάσεις προσθέτει νέα στοιχεία στις ήδη υπάρχουσες πληροφορίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nutrition & Metabolism,

 

Πηγές:
Nutrition & Metabolism,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
24ο Συνέδριο ‘’New Trends in Cardiology 2024’’
Μύθοι και αλήθειες για την επιπεφυκίτιδα
Παράταση στις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων που έχουν λήξει