Οι πνευμονικές νόσοι πρόσβαλαν περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως τα προηγούμενα 30 χρόνια έδειξε νέα έρευνα.

Το να προέρχεται κάποιος από φτωχές περιοχές είναι ο πιο σημανιτκός παράγοντας κινδύνου για αναπνευστικές νόσους.

Η γήρανση και παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η ρύπανση και η παχυσαρκία είναι μεταξύ άλλων σημαντικών παραγόντων κινδύνου για χρόνιες πνευμονικές νόσους, έδειξε ανάλυση στοιχείων από 195 χώρες.

Ο Dr. Min Xie, του Huazhong University of Science and Technology στη Wuhan, ανακάλυψε ότι ο αριθμός των θανάτων από χρόνιες πνευμονικές νόσους αυξήθηκε κατά 18% τις περασμένες 3 δεκαετίες- από 3,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,9 εκατομμύρια το 2017.

Ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν με την ηλικία και αυξήθηκε απότομα σε ανθρώπους 70 ετών και άνω.

Οι πιο κοινές χρόνιες πνευμονικές νόσοι είναι η ΧΑΠ και το άσθμα αλλά άλλες όπως η πνευμοκονίωση και η πνευμονική σαρκοείδωση προκαλούν ανησυχία όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

Γενικά, τα υψηλότερα ποσοστά πνευμονικής νόσου παρατηρούνται στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.

Χαμηλότερα ποσοστά σε πιο πλούσιες χώρες οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και βελτιωμένες αγωγές.

Το κάπνισμα είναι κύρια αιτία κινδύνου για θανάτους και αναπηρία λόγω ΧΑΠ και άσθματος. Το 2017 το κάπνισμα ευθυνόταν για 1,4 εκατομμύριά θανάτους.

Η επίπτωση του καπνίσματος ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε πιο φτωχές περιοχές, που δείχνει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του ελέγχου καπνίσματος  σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια ήταν ο επόμενος πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ.

Στην παχυσαρκία οφείλονταν οι περισσότεροι θάνατοι από άσθμα από το 2013, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ.

 

Πηγές: BMJ.