Στο νοσοκομείο "Σωτηρία" βρίσκονται οι δύο Έλληνες - επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Diamond Princess", στην Ιαπωνία.

'Εφτασαν στην Ελευσίνα με μεταγωγικό αεροσκάφος C 27 και με ενδιάμεσους σταθμούς το Βερολίνο και τη Ρώμη.

Δεν εμφανίζουν συμπτώματα και έχουν αρνητικές για τον ιό εξετάσεις. Μπήκαν προληπτικά σε "εθελούσια απομόνωση", καθώς είχαν μείνει επί εβδομάδες στο κρουαζιερόπλοιο, μαζί με χιλιάδες άλλους επιβάτες. Πολλοί εξ αυτών έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό SARS-COV 2 και δύο έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, με το που έφτασαν στην Ελλάδα, τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών και θα υποβληθούν σε εξετάσεις, όπως συνέβη στις 9 Φεβρουαρίου με δύο άλλους Έλληνες, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στη χώρα μας από την Κίνα. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο από το υπουργείο Υγείας αναφέρονται τα εξής:

"Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν σήμερα δύο Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ιαπωνία.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν στο Τόκιο, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής Κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο.

Προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό.

Οι δύο Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία και έχουν έως τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία. Μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία", που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής. Εκεί θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, πήραν εξιτήριο από το Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία", οι δύο Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί στις 9 Φεβρουαρίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο συμπολίτες μας είναι απόλυτα υγιείς.

Το υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας".

Ιταλία

Την ώρα που η χώρα μας υποδέχτηκε δύο ακόμη "ύποπτα περιστατικά", στην Ιταλία έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από κοροναϊό. Πρόκειται για τους πρώτους Ευρωπαίων πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο που προκαλεί ο ιός (COVID-19).

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας λαμβάνει σοβαρά μέτρα για αποτροπή περαιτέρω μετάδοσης του ιού, από τον οποίο έχουν προσβληθεί δεκάδες (40 έως το απόγευμα του Σαββάτου).

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ιταλός υπουργός Yγείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι δημόσιες δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν υπάρξει κρούσματα, δηλαδή σε Λομβαρδία και Βένετο.

Ο Ιταλός υπουργός σημείωσε ότι δεν θα ανοίξουν σχολεία και γραφεία, ενώ θα ανασταλούν και οι δημόσιες αθλητικές δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom έκανε λόγο την Παρασκευή για σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα.

Άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι κινεζικές αρχές προσμετρούν τα κρούσματα.

Την τελευταία εβδομάδα – είπε – η Κίνα άρχισε να αναφέρει κλινικά διαγνωσμένα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Υπολογισμός

Στην παρούσα φάση, επανήλθαν στον υπολογισμό μόνο των "ύποπτων" και εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

"Αυτό ίσως να δείχνει πως το σύστημα Υγείας της Wuhan ανέκτησε τη δυνατότητα να διενεργεί εργαστηριακό έλεγχο σε κάθε πιθανό κρούσμα", είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες περιπτώσεις που ήταν κλινικά επιβεβαιωμένες, αφαιρέθηκαν από το σύνολο των κρουσμάτων, καθώς οι εξετάσεις για κοροναϊό ήταν αρνητικές.

Σύμφωνα με τον κ. Adhanom, ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να μειώνεται την κινεζική επαρχία Hubei, όπου ξεκίνησε η επιδημία. Αυξάνεται, ωστόσο, στην επαρχία Shandong, φαινόμενο το οποίο τελεί υπό διερεύνηση.

Εμβόλιο

Στο μεταξύ, το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κοροναϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.240 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς, θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ.

Ο Τζου Τσι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι εταιρείες που έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν, οφείλουν να εξασφαλίζουν σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας και να φροντίζουν να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, ανήλθε σε 2.247. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;