Το ταξίδι στην Ιταλία θα περιλαμβάνεται στο εξής στις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ως ‘’ύποπτου’’ περιστατικού για κοροναϊό.

Μέχρι σήμερα, για να χαρακτηριστεί ένα κρούσμα ως "ύποπτο"’, θα έπρεπε να έχει συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό και ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα. Τώρα, στο ιστορικό ταξιδιού θα περιλαμβάνεται και η γειτονική χώρα.

Το θέμα συτζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τους λοιμωξιολόγους που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με σκοπό τον καθορισμό μέτρων για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού από τον ιό.

Είχε προηγηθεί μια σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής και μια το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για τις εξελίξεις και τη δυνατότητα παρεμβάσεων.

To υπουργείο Τουρισμού έχει ενημερωθεί από στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και έχει ζητηθεί η συνδρομή του.

Μετά το τέλος της σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε τα εξής:

  • Στο 85% των περιπτώσεων η Covid-19 εκδηλώνεται με ήπιο τρόπο, σαν απλό κρυολόγημα.
  • Όλες οι επιτροπές που συνεδρίασαν το τελευταίο 24ωρο αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, παρά καλύτερη ενημέρωση του κοινού προκειμένου να αναζητεί βοήθεια όταν προέρχεται από πληττόμενες περιοχές.

Σε επόμενη φάση, αποφασίστηκε προετοιμασία των υποδομών Υγείας, με ενίσχυσή τους με προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση.

Aνησυχία

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση στην Ιταλία είναι ιδιαίτερη ανησυχητική. Ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό, έφθασε στους 6, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία και το πρακτορείο Reuters, ενώ πάνv 220 είναι τα κρούσματα.

Για την επιδημία του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών, Μάσιμο Γκάλι, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως "είμαστε η πιο ατυχής περίπτωση που θα μπορούσε να συμβεί, δηλαδή, η ενεργοποίηση μιας επιδημίας στο πλαίσιο ενός νοσοκομείου, όπως συνέβη με τον Mers στη Σεούλ το 2015.

Η επιδημία προερχόταν εκτός του νοσοκομείου, όπου και ενισχύθηκε μόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκαν τόσες πολλές περιπτώσεις στην Ιταλία".

Ανάλυση

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος εμφάνισης σειράς κρουσμάτων, όπως συνέβη στην Ιταλία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται επί του παρόντος ως μέτριος έως υψηλός.

Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Από τη στιγμή που ο κοροναϊός εισβάλει σε μία χώρα, μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα.

Ο αντίκτυπος στις ευάλωτες ομάδες στα νοσοκομεία ή στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που έχουν προσβληθεί θεωρείται σοβαρή, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

Τα αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν αμέσως μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων στην Ιταλία θα μειώσουν την περαιτέρω εξάπλωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά