Από δύο έως έξι εβδομάδες απαιτούνται για την αποκατάσταση όσων υποστούν λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό.

Ακόμη και όσοι εμφανίζουν ήπια μορφή της νόσου, δηλαδή περίπου το 85%, χρειάζονται 15 μέρες μέχρι να αναρρώσουν.

Το θέμα της θεραπείας αξιολογήθηκε από επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τις περιοχές της Κίνας όπου ενδημεί ο ιός.

Η ομάδα προέβη σε σειρά διαπιστώσεων σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού, τη σοβαρότητα των ασθενειών και τον αντίκτυπο των μέτρων που ελήφθησαν.

Όπως έγινε γνωστό από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επιδημία κορυφώθηκε στην Κίνα μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου και έκτοτε μειώνεται σταθερά.

Διαπίστωσαν, επίσης, πως δεν έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή στο DNA του ιού. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 2% και 4% στην περιοχή Wuhan και μόλις 0,7% έξω από τη Wuhan.

Για τα άτομα με ήπια νόσο, ο χρόνος ανάρρωσης είναι περίπου δύο εβδομάδες, ενώ τα άτομα με σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια ανακάμπτουν μέσα σε τρεις έως έξι εβδομάδες.

Επιστροφή

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε περίπτωση που κάποιος επιστρέφει από περιοχή με έντονη δραστηριότητα του κοροναϊού και εμφανίσει "ύποπτα" συμπτώματα, δεν πρέπει να κατευθυνθεί σε νοσοκομείο.

Αν 14 μέρες μετά την επιστροφή του εμφανίσει συμπτώματα, δηλαδή πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, να παραμείνει στο σπίτι.

Να αναζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210-521200 και 210-5212054.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας