Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία 38χρονη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ. Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αυτή τη στιγμή γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της.

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της, ενώ οι συγγενείς της ερευνώνται ιατρικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, απαιτείται ψυχραιμία και να αναζητούν ιατρική βοήθεια όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. 

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της ίδιας μέρας απο τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμώξεων και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες για πιθανό κρούσμα στην Ελλάδα ενώ ο φόβος ήταν διάχυτος στους επίσημους φορείς Υγείας αλλά και τον πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι ειδικά οι προστατευτικές μάσκες αλλά και τα απολυμαντικά είναι ήδη σε έλλειψη. Από τις προηγούμενες ημέρες είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες για την προτασία των πολιτών από τον κοροναϊό. Αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είχε επιστρέψει πριν από δύο μέρες από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο.

Με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, ειδοποίησε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και έλαβε οδηγία να μεταβεί στο ΑΧΕΠΑ.

Εκεί, την περίμενε ομάδα υγειονομικών, οι οποίοι προχώρησαν στη διαχείριση του περιστατικού, όπως προβλέπεται στο σχετικό πρωτόκολλο.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες υποβάλλουν σε εξετάσεις την οικιακή βοηθό της 38χρονης, τον σύζυγο και το παιδί της.

Για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα περιστατικά, η διοίκηση του νοσοκομείο αδειάζει κρεβάτια στην Παθολογική Κλινική.

Δήλωση

Η πλήρης δήλωση του κ. Τσιόδρα για το περιστατικό έχει ως εξής:

"Καλό μεσημέρι σε όλους. Ψυχραιμία να έχουμε. Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος. Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος, το αποτέλεσμα του υπόπτου περιστατικού στο 'Αττικόν' είναι αρνητικό.

Θα υπάρξουν τακτικές ημερήσιες ενημερώσεις πάνω στο ζήτημα του κορονοϊού και αν η ανάγκη το απαιτήσει θα υπάρξει και νέα ενημέρωση σήμερα.

Η γυναίκα νοσηλεύεται, είναι εξαιρετικά καλά στην υγεία της, δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άντρες με παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή υγεία της καρδιάς στο μέλλον  [μελέτη]
Δυναμικό ‘’παρών’’ της ΔΟΘ στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη
Πανελλήνιες : Πώς θα αυξήσετε την απόδοση και θα αποφύγετε ιατρικά προβλήματα