Στα 45 ανέρχονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 14 ακόμη, τα οποία αφορούν την ομάδα των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους.

Σε αυτή τη φάση η μείωση και πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση και αύξηση της διασποράς, που ειναι απαραίτητη για το σύστημα Υγείας, είπε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, η στρατηγική του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι ίδια με του Ευρωπαϊκού Οργανισμού (ECDC) και έχει εγκριθεί από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Ελλάδα:

"Τη στρατηγική του ΕΟΔΥ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις οδηγίες του ECDC, ενέκριναν ομόφωνα οι διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και επισκέπτες εμπειρογνώμονες ειδικά προσκεκλημένοι από το ευρωπαϊκό CDC για αυτό το σκοπό, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συνεργάζονται μαζί μας".

Αναφερόμενος στον ταξιδιώτη από τους Αγίους Τόπους, τόνισε πως δεν προερχόταν από χώρες που δεν θεωρούνταν υψηλού κινδύνου, δηλαδή το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κάτι το οποίο έχει πλέον αλλάξει:

"Τις μέρες που έγινε το ερώτημα για τον συγκεκριμένο πολίτη, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, ο ταξιδιώτης από τους Αγίους Τόπους, όπως και η ομάδα του, δεν ανήκαν σε ύποπτα περιστατικά γιατί δεν προέρχονταν από χώρα που είχε τοπική μετάδοση της νόσου", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν κρούσματα από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στον ορισμό πιθανού κρούσματος.

Με σκοπό την - όσο το δυνατό - μεγαλύτερη καθυστέρηση έναρξης της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως:

Οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού, παρατείτονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι νεωτέρας.

Αναστέλλονται οι εκδρομές εσωτερικού από και προς τις πληττόμενες περιοχές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν έχουμε ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

Τόνισε, πάντως, πως η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον κοροναϊό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]