Έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού, πυροδότησε το ένατο κρούσμα στην Πάτρα.

Από τα 24 άτομα που εξετάστηκαν (όλοι εκδρομείς) από τους 53 ταξιδιώτες,  οι 21 βγήκαν θετικοί στον κοροναϊό. Οι 9 νοσηλεύονται –από αυτούς ο 1 σε σοβαρή κατάσταση.

Σε απομόνωση βρίσκονται, επίσης, οκτώ γιατροί και τρεις νοσηλεύτριες του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος.

Ο καθηγητής τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται εύκολα, δεν έχει μεταλλάξεις και μεταδίδεται από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία. Η μετάδοση, ωστόσο, γίνεται κυρίως όταν υπάρχουν συμπτώματα, δηλαδή πυρετός και βήχας.

Πολλές φορές, οι φορείς δεν γνωρίζουν ότι μεταδίδουν και μολύνουν επαγγελματίες Υγείας.

“Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε σημαντική αύξηση κρουσμάτων”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν μικρή σημασία σε ό,τι αφορά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τα μέτρα στους τρεις νομούς – είπε – έχουν στόχο να περιοριστεί μετάδοση.

“Η νόσος είναι ήπια, δεν χρειάζεται πανικός”, είπε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας πως στην περίπτωση του ένατου κρούσματος, έχει γίνει ιχνηλάτηση 400 ατόμων.

Ορισμένες περιοχές όπως η Αμαλιάδα θεωρούμε ότι έχει μπει στη "φάση 2".

Ιχνηλατούνται εκδρομείς και επαφές τους στο Ρέθυμνο και κλείνει το Πανεπιστήμιο, καθώς φοιτητής που ταξίδεψε στο Ισραήλ, αλλά η εξέταση έδειξε πως δεν έφερε τον ιό.

Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό μπορεί να κυμανθεί από 5% έως 15%. H μεγάλη μετάδοση γίνεται όταν έχεις πυρετό και βήχα.

Στο εξής ο εργαστηριακός έλεγχος για τον ιό θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Το πρωτόκολλο για τη φαρμακευτική αγωγή που θα χορηγείται στους νοσούντες με COVID-19, έχει ήδη καθοριστεί από ομάδα λοιμωξιολόγων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση