Σειρά μέτρων για τα σχολεία, αποφασίστηκαν το πρωί της Κυριακής σε σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου, το πλαίσιο αποτροπής μετάδοσης του κοροναϊού.

Στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων, ανακοινώθηκαν επτά επιπλέον, με τον συνολικό αριθμό τους τώρα να ανέρχεται σε 73.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου εκτιμήθηκε πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας.

Ο σχεδιασμός θα επικαιροποιείται, ανάλογα με την ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες, εκτός της Ιταλίας, όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Στόχος είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν τις συναθροίσεις για έναν μήνα, όπως οι εκκλησίες.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα σε ολόκληρη τη χώρα για τέσσερις εβδομάδες.
  • Αναστέλλονται όλα τα συνέδρια σε ολόκληρη τη χώρα για τέσσερις εβδμάδες.
  • Αναστέλλονται οι σχολικές εκδρομές στο εσωτερικό για δύο εβδομάδες.
  • Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδάδες.
  • Συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας των σχολείων, ανά περίπτωση και σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε εγκύκλιο της Εκκλησίας αναφέρονται οδηγίες πρόληψης του ιού, ενώ παρέχονται συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Λαμβάνονται, επίσης, μέτρα απολύμανσης των ναών.

Στη σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου μετείχαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου  Α. Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Εξάπλωση

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

"Η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, έχουμε περισσότερα από 106.000 κρούσματα σε περισσότερες από 100 χώρες.

Σε αυτή τη φάση, τα μέτρα μας έχουν ως επίκεντρο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου.

Ανακοινώνονται περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Τα μέτρα αυτά είναι τα κατωτέρω:

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
  • Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
  • Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.

Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, ανακοινώνονται 7 νέα κρούσματα της νόσου, που αφορούν Έλληνες πολίτες.

Τα 6 από τα 7 συνδέονται επιδημιολογικά με προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ για το ένα η ιχνηλάτηση επαφών συνεχίζεται".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ