Μέτριος έως υψηλός είναι ο κίνδυνος έξαρσης του κοροναϊού στην Ευρώπη. Ένα ποσοστό των μεταδόσεων γίνεται από περιστατικά με ήπια συμπτώματα, τα οποία αναζητούν βοήθεια στο σύστημα Υγείας, θεωρώντας ότι πάσχουν από κάτι άλλο.

Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λοιμώξεων (ECDC), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το προσωπικό των νοσοκομείων και τους ηλικιωμένους.

"Τα αυστηρά μέτρα Δημόσιας Υγείας που εφαρμόστηκαν αμέσως μετά τα κρούσματα στην Ιταλία, θα μειώσουν, αλλά δεν θα αποκλείσουν την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις παραμέτρους που διαμορφώνουν σήμερα την κατάσταση, επισημαίνουν τα εξής:

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών με τοπικές ή ευρέως διαδεδομένες τοπικές μεταδόσεις, που εξάγουν κρούσματα σε άλλες περιοχές. Μέχρι τώρα, τα μέτρα ελέγχου επιβράδυναν την περαιτέρω εξάπλωση, αλλά δεν την σταμάτησαν.

Τα κρούσματα με ήπια συμπτωματολογία είναι πολυάριθμα και μεταδίδουν τη λοίμωξη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν τη μολυσματικότητά τους και έχουν αναζητήσει ιατρική περίθαλψη, μολύνοντας εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Νοσοκομεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, ο κίνδυνος για την επάρκεια των συστημάτων Υγείας τις προσεχείς εβδομάδες θεωρείται μέτριος έως υψηλός.

Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την πιθανότητα εκτεταμένης μόλυνσης.

Η πλειονότητα των χωρών ανέφεραν εκτεταμένη δραστηριότητα της γρίπης την προηγούμενη εβδομάδα, με πτωτική τάση.

Σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των περιπτώσεων COVID-19 τις προσεχείς εβδομάδες, οι πιθανές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και τα συνολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα είναι έντονες.

Πόροι

Ο αυξανόμενος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων και τοπικών επιδημιών απαιτεί πρόσθετους πόρους για τη διαχείριση, επιτήρηση και εντοπισμό των επαφών.

Η περαιτέρω αύξησης της μετάδοσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, σε μια εποχή κατά την οποία τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι ήδη υπό πίεση από την τρέχουσα εποχή της γρίπης.

Αυτό θα επιδεινωθεί, εάν σημαντικός αριθμός εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Συνεπώς, τα μέτρα περιορισμού αποσκοπούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό και είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας