Στα 190 έφτασαν τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς προστέθηκαν 73 νέες περιπτώσεις, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Οι πέντε από τους ασθενείς, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, νέα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται:

Αναστέλλεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων, μπαρ, καφετεριών, καταστημάτων εστίασης - πλην delivery - και τα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα.

Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα, φούρνοι, όλο το εμπόριο της διατροφικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνουν επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και οίκοι ανοχής.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, 36 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση ενώ προβληματισμό προκαλούν τα 11 "ορφανά" κρούσματα, εννέα εκ των οποίων στην Αττική.

Πέντε συμπολίτες μας νοσούν σοβαρά, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 3.700 εργαστηριακοί έλεγχοι και 47 ασθενείς νοσηλεύονται.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τα μέτρα περιορισμού επεκτείνονται για να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά:

"Είχα πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας και ειδικά όσους έχουν ανάγκη.

Σήμερα, και μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων - Επιδημιολόγων, επεκτείνουμε τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, προκειμένου να μην έχουμε  μεγαλύτερη διασπορά.

Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης.

Δεύτερον, γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευτούμε δεν τηρούνται.

Να πω ξανά ότι δίνουμε μια μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση.

Έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο για να τα καταφέρουμε".

Κατανομή

Η ηλικακή κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • Έως 17 ετών, 7 ασθενείς.
  • 40 - 64 ετών, 79 ασθενείς.
  • 65 ετών και άνω, 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των ασθενών, οι 85 αφορούν την Αθήνα, οι 40 την Ηλεία, οι 9 την Αχαΐα, οι 6 τη Θεσσαλονίκη, οι 6 την Ανατολική Αττική και οι 4 τη Ζάκυνθο.

Νοσηλεύονται 21 ασθενείς στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, 9 στο "Σωτηρία", 9 στο ΑΧΕΠΑ, 6 στο "Αττικόν" και 1 στο Θριάσιο. 

Μετάδοση

Ο κοροναϊός SARS–COV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο.

Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι  πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή φτερνίσματος ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών).

Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2 έως 14 μέρες, με μέσο χρόνο επώασης τις 5 μέρες.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο