Στα 331 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα, καθώς 103 νέες περιπτώσεις ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής.

Πρόκειται για 49 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και και επιπλέον 54, τα οποία αφορούν προηγούμενες μέρες.

Η κατάσταση εξελίσσεται ανησυχητικά, καθώς μεγαλώνουν παράλληλα δύο λίστες:

  • Η λίστα με τους θανάτους (έχουν φτάσει τους τέσσερις).
  • Η λίστα των κρουσμάτων, τα οποία δεν σχετίζονται με ταξίδι ή επαφή (44 την Κυριακή, 22 το Σάββατο).

Ο αριθμός των θανάτων δεν αποτελεί κύριο επιδημιολογικό χαρακτηριστικό, καθώς αφορά κυρίως ηλικιωμένους (μέση ηλικία τα 73 έτη) και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Η δεύτερη παράμετρος, ωστόσο, σχετίζεται με μετάδοση του κοροναϊού στην κοινότητα. Αφορά, δηλαδή, άτομα τα οποία δεν έχουν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με υψηλό επιπολασμό.

Πρόκειται για "εκθετική αύξηση", η οποία μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε περίπτωση που δεν επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (φωτογραφία κάτω), 51 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 8 είναι διασωλωνημένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Τα περισσότερα είναι στην Αθήνα, ενώ 4.000 έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά (τα περισσότερα σε δημόσια εργαστήρια).

Το σύνολο των διασωληνωμένων είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 67 έτη, ενώ το 57% των ασθενών είναι άνδρες.

Σε σχέση με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ο καθηγητής είπε πως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για σχέση τους με την πρόοδο της νόσου.

Είναι ασφαλής η χρήση παρακεταμόλης, έπειτα από ιατρική συμβουλή, ενώ τα φάρμακα για την πίεση δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία.

Μέτρα

Με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης, αποφασίστηκαν το πρωί της Κυριακής μέτρα κλεισίματος των συνόρων και πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης των αποφάσεων.

Εκδόθηκε, επίσης, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία περιλαμβάνονται μέτρα επάρκειας της χώρας σε προστατευτικά μέσα, όπως μάσκες.

Το Σάββατο, παρατηρήθηκε το πρόβλημα του συγχρωτισμού στα σούπερ μάρκετ, στοιχείο που ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management