Στα 387 έφτασαν τα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκαν 35 νέες περιπτώσεις, αλλά και ο πέμπτος θάνατος σε 67χρονο άνδρα με υποκείμενο νόσημα, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας:

  • Νοσηλεύονται 70 ασθενείς (65 χθες).
  • Οι 11 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (9 χθες).
  • Τα κρούσματα άγνωστης μετάδοσης είναι 60 (51 χθες).
  • Έχουν πραγματοποιηθεί 4.900 εργαστηριακοί έλεγχοι (4.320 χθες).

Από τους νοσηλευόμενους, 14 έχουν λάβει εξιτήριο. Για κάθε 5 σοβαρά νοσούντων, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, οι 11 είναι ανήλικοι, 59 είναι άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, 132 ηλικίας 40 έως 64 χρόνων και οι υπόλοιποι άνω των 65 ετών.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως έπειτα από 5 έως 7 μέρες, ασθενείς εμφανίζουν σοβαρές πνευμονίες και σημαντική επιδείνωση.

Για κάθε 5 που νοσηλεύονται σήμερα, υπάρχουν άλλοι 95 οι οποίοι εμφανίζουν ήπια ή μέτρα προς σοβαρή μορφή της νόσου.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, επίσης, πως αναστέλλονται οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Για τις εξετάσεις, είπε πως υπάρχει επάρκεια, αρκεί να μη γίνει κατάχρηση, αλλά παραδέχτηκε πως υπάρχει παγκοσμίως έλλειψη αντιδραστηρίων που αφορούν το αρχικό στάδιο της εξέτασης.

Για το θέμα νόσησης νέων ανθρώπων, τόνισε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο ανησυχητικό δεδομένο.

Για το φαινόμενο μετακίνησης προς την επαρχία, τόνισε πως η συγκεκριμένη τάση αναδεικνύει την έλλειψη ευθύνης και ενισχύει τον κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού στην επαρχία.

Επάρκεια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως υπάρχει επάρκεια μασκών και υλικού. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσιόδρας είπε πως γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια εισαγωγής υλικού.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως από αύριο απαγορεύεται η έλευση πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση όσους έχουν επείγουσα εργασία ή ανήκουν σε οικογένεια που διαμένει στη χώρα μας.

Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορεί να προσέρχονται και να μπαίνουν στη συνέχεια σε οικειοθελή καραντίνα για 14 μέρες.

Ενδιαφέρον προκαλεί η επισήμανση του καθηγητή πως αναμένεται κάποια επιστημονική εξέλιξη, η οποία σχετίζεται με την Ελλάδα.

Νοσοκομεία

Το "στοίχημα" για το σύστημα Υγείας είναι να αντεπεξέλθει στην πίεση που ασκεί ο κοροναϊός με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Όπως έγινε γνωστό, 21 υγειονομικοί μπήκαν σήμερα σε καραντίνα στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ θετικοί στον ιό βρέθηκαν και τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας".

Θετικός στον ιό βγήκε και γιατρός του νοσοκομείου της Καλαμάτας.

Από σήμερα, η καραντίνα για το προσωπικό της Υγείας περιορίζεται στις επτά μέρες, επειδή σε αυτό το διάστημα εκδηλώνονται συμπτώματα.

Το μέτρο λαμβάνεται για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα Υγείας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

ΚΥΤ

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως, στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων, με ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το απόγευμα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας