Νέα έρευνα του Griffith University, έδειξε ότι η βλάβη στο βλεννογόνο της μύτης αυξάνει τον κίνδυνο να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο βακτήρια μέσω των νεύρων- προκαλώντας δυνητικά μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Η Heidi Walkden ανακάλυψε ότι βλάβη στο επιθήλιο της μύτης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο να εισβάλλει στο εγκέφαλο το βακτήριο Burkholderia pseudomallei.

Το βακτήριο προκαλεί μελιοείδωση, ενδημική νόσο σε περιοχές της Αυστραλίας και την νοτιοανατολική Ασία. Συνδέεται με υψηλή θνησιμότητα και μπορεί ορισμένες φορές να επηρεάσει το ΚΝΣ.

Έχει φανεί ότι εντός 24 ωρών το B. pseudomallei μπορεί να εισβάλει στο ΚΝΣ μέσω περιφερικών νεύρων παρακάμπτοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Η νέα έρευνα, έδειξε ότι προηγούμενος τραυματισμός στο ρινικό βλεννογόνο μπορεί να αυξήσει τη βακτηριακή εισβολή στο οσφρητικό νεύρο. Λοίμωξη του νεύρου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για λοιμώξεις του ΚΝΣ.

Η Ms Walkden δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι τα βακτήρια μπορεί ενδεχομένως να εισβάλλουν στον εγκέφαλο απαρατήρητα- δυνητικά- προκαλώντας σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Βακτήρια και ιοι και η νευροφλεγμονή μπορεί ενδεχομένως ακόμα να συμβάλλουν σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Alzheimer και Parkinson.

Τέτοιοι τραυματισμοί συνήθως δεν παρατηρούνται εύκολα, εκτός αν οι άνθρωποι χάσουν σημαντικά την αίσθηση όσφρησης.

Η έρευνα έδειξε και ότι όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο οσφρητικό νεύρο, τα  νευρογλοιακά κύτταρα μολύνονται και δημιουργούν μη φυσιολογικά γιγαντιαία κύτταρα. Σε αυτή την περίπτωση μολύνονται και πεθαίνουν.

Ενώ οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς, οι άνθρωποι έχουν τα ίδια νεύρα και μπορούν να μολυνθούν από τα ίδια βακτήρια.

Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως στο μέλλον να ανοίξουν το δρόμο για νέες αγωγές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]