Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος "Plaquenil" ορίζεται με "Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία".

Αίτημα το οποίο ήταν και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαπίστωσαν πρόβλημα στην απόκτησή του.

Η κα. Αθανασία Παππά, πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ. Ε. ΑΝ. Α.) με την οποία και συνομιλήσαμε, μας τόνισε ότι όλος αυτός ο ντόρος που έχει προκληθεί παγκοσμίως ότι η χλωροκίνη μπορεί να είναι και η λύση στην παγκόσμια πανδημία του κορωναιού οδήγησε πολλούς καταναλωτές στα φαρμακεία προκειμένου να το προμηθευτούν αν και δεν έχουν συμπτώματα.

Η ίδια όπως ανέφερε, μερίδιο ευθύνης έχουν και τα φαρμακεία, καθώς κάποια εξ αυτών το χορηγούσαν χωρίς ιατρική συνταγή.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το σκεύασμα είναι ότι από 13/3/2020 ο ΕΟΦ το συμπεριέλαβε στον πίνακα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών.

Η ίδια σε συνομιλία που είχε με στέλεχος της εταιρείας Sanofi, έλαβε την διαβεβαίωση ότι απόθεμα υπάρχει, ωστόσο δεν γνωρίζουν γιατί είναι σε έλλειψη!.

θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι το έχουν ότι είναι πολύ τοξικό.

Σύμφωνα με το site της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ. Ε. ΑΝ. Α.) οι πληροφορίες που δίνονται για την δραστική ουσία της υδροξυχλωροκίνης είναι οι κάτωθι:

Γιατί μου συνταγογραφούν την υδροξυχλωροκίνη;

Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική σε άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να ελαττώσει τη φλεγμονή και έτσι να ελαττώσει τον πόνο, το οίδημα και τη δυσκα΅ψία των αρθρώσεων. Στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο βελτιώνει το εξάνθη΅α στο δέρμα.

Πότε πρέπει να παίρνω την υδροξυχλωροκίνη;

Την υδροξυχλωροκίνη πρέπει να την παίρνετε κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό.

Τι δόση πρέπει να παίρνω;

Ο γιατρός σας θα σας συ΅βουλεύσει για τη δόση που θα παίρνετε. Το κάθε χάπι περιέχει 200 mg υδροξυχλωροκίνης. Συνήθως, θα αρχίσετε με πλήρη δόση (για παράδειγ΅α 400 mg υδροξυχλωροκίνης). Αργότερα, αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο μπορεί να τη μειώσει. Αν η πάθησή σας ελέγχεται πολύ καλά, τότε είναι δυνατόν να παίρνετε την υδροξυχλωροκίνη μόνο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι παυσίπονο. Έτσι, αν παίρνετε ήδη κάποιο παυσίπονο ή/και αντιφλεγμονώδες φάρμακο, τότε είναι σημαντικό να συνεχίσετε να το παίρνετε μαζί ΅ε τη υδροξυχλωροκίνη, εκτός αν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά.

Σε πόσο καιρό θα αρχίσει να δρα η υδροξυχλωροκίνη;

Η υδροξυχλωροκίνη δε δρα αμέσως. Χρειάζεται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 εβδομάδων μέχρι να παρατηρήσετε κάποια ωφέλεια.

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες. Όμως, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν εξάνθημα στο δέρμα, δυσπεπτικά ενοχλήματα, διάρροια, πονοκέφαλο ή διαταραχές στην όραση. Πολύ σπάνια η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη του αμφιβληστροειδή χιτώνα (τμήμα του οφθαλ΅ού).

Χρειάζονται ειδικές εξετάσεις ενώ παίρνω την υδροξυχλωροκίνη;

Θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος, πριν να αρχίσετε να παίρνετε την υδροξυχλωροκίνη, ώστε να ελεγχθεί αν το συκώτι και τα νεφρά σας λειτουργούν φυσιολογικά. Όμως, δε θα χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, ο γιατρός σας χρειάζεται να πληροφορηθεί για οποιαδήποτε προβλήματα όρασης έχετε και θα ελέγξει την όραση σας πριν να αρχίσετε τη θεραπεία ΅ε υδροξυχλωροκίνη.
Μετά την έναρξη της θα ελέγχετε την όραση σας μια φορά τον χρόνο. Είναι πολύ χρήσιμο για σας να έχετε συγκεντρωμένα τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων (π.χ. αίματος, ούρων κά) σ’ ένα ντοσιέ (κατά προτίμηση ΅ε έλασμα), που θα το έχετε μαζί σας κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα γιατρό.

Μπορώ να παίρνω άλλα φάρμακα μαζί με την υδροξυχλωροκίνη;

Ορισμένα φάρμακα αλληλεπιδρούν ΅ε την υδροξυχλωροκίνη. Για παράδειγμα, φάρμακα για δυσπεπτικά ενοχλήματα μπορεί να σταματήσουν την απορρόφηση της υδροξυχλωροκίνης. Αν και τα περισσότερα φάρμακα είναι ασφαλή όταν τα παίρνετε ΅ε την υδροξυχλωροκίνη, δε θα πρέπει να παίρνετε φάρμακα χωρίς συνταγή και χωρίς να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό ή το φαρ΅ακοποιό σας. Επίσης, θα πρέπει πάντα να αναφέρετε σε κάθε γιατρό που σας θεραπεύει το ότι παίρνετε την υδροξυχλωροκίνη.

Επηρεάζει η υδροξυχλωροκίνη την εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα πρέπει να παίρνετε την υδροξυχλωροκίνη, διότι μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Αν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος ή θέλετε να θηλάσετε ενώ παίρνετε την υδροξυχλωροκίνη πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Μπορώ να πίνω οινοπνευματώδη ποτά ενώ παίρνω την υδροξυχλωροκίνη;

∆εν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αποφεύγετε να πίνετε οινοπνευματώδη ποτά (π.χ. μπύρα, κρασί, ούζο, ουίσκι κ.ά.) ενώ παίρνετε την υδροξυχλωροκίν