"Απομονωθείτε, εξετάστε, θεραπεύστε και εντοπίστε". Με την προτροπή αυτή επιχειρεί να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για τον κοροναϊό ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Tedros Adhanom προειδοποιεί πως η αλυσίδα μετάδοσης θα παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση και θα αναζωπυρωθεί αμέσως μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, οι περισσότερες χώρες με σποραδικά κρούσματα είναι ακόμα σε θέση να το κάνουν αυτό.

Ο κ. Adhanom ανέφερε πως απαιτείται προσπάθεια για τον περιορισμό της μετάδοσης, εκτιμώντας πως μπορεί να επιτευχθεί:

"Πριν από ένα μήνα, η Δημοκρατία της Κορέας αντιμετώπισε την επιτάχυνση της κοινοτικής μετάδοσης. Αλλά δεν παραδόθηκε. Εκπαιδεύτηκε, εξουσιοδοτήθηκε και εμπλέκεται στις κοινότητες.

Ανέπτυξε μια καινοτόμο στρατηγική εξετάσεων και επεξέτεινε την ικανότητα των εργαστηρίων της. Απομόνωσε ύποπτες περιπτώσεις σε καθορισμένους χώρους και όχι σε νοσοκομεία ή στο σπίτι".

Έρευνα

Σύμφωνα με τον κ. Adhanom, η πρώτη μελέτη για εμβόλιο κατά του ιού άρχισε, μόλις 60 μέρες αφότου η Κίνα διένειμε τον γενετικό κώδικα του ιού.

Χαρακτήρισε την προσπάθεια ως ένα "απίστευτο επίτευγμα", σημειώνοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές, μικρές κλινικές μελέτες, οι οποίες ωστόσο ενδέχεται να μη δώσουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ανέφερε πως ο ΠΟΥ οργανώνει μία μελέτη σε πολλές χώρες, με την ονομασία "Solidarity" (αλληλεγγύη), στην οποία θα δοκιμαστούν ορισμένες από τις θεραπείες που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς:

"Αυτή η μεγάλη, διεθνής μελέτη έχει σχεδιαστεί, ώστε να δώσει ισχυρά δεδομένα σε σχέση με το ποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές", είπε χαρακτηριστικά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα