Η εταιρεία ερευνών BenevolentAI που διαθέτει εγκαταστάσεις R&D στo Babraham Research Campus, χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την ανάλυση ενός εγκεκριμένου φαρμάκου που μπορεί να αποτελεί και θεραπεία για τον κοροναϊό. 

Πρόκειται για το Baricitinib, που ενώ έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί ότι  είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για χρήση έναντι του ιού Covid-19.

Η εταιρεία δημοσίευσε τα αρχικά της ευρήματα για διάφορα φάρμακα τον περασμένο μήνα, προσδιορίζοντας μια ομάδα εγκεκριμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να καταστείλουν μια διαδικασία γνωστή ως κλαθρινο-εξαρτώμενη ενδοκυττάρωση, η οποία είναι το κλειδί για να επιτρέψει στους ιούς να μολύνουν τα κύτταρα.

Γράφοντας στο περιοδικό Lancet, οι ερευνητές της εταιρείας δήλωσαν: "Επανεξετάσαμε τη συγγένεια όλων των εγκεκριμένων φαρμάκων με  εκείνα που εμφανίζουν αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυτά τα φάρμακα προβλέπεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων όπως η νόσoς COVID-19, όταν η φλεγμονώδης απόκριση του ξενιστή γίνεται μια σημαντική αιτία βλάβης των πνευμόνων και υπάρχει επακόλουθη θνησιμότητα."

Εξετάζοντας το fedratinib, το ruxolitinib και το baricitinib- όλα ισχυρά αντιφλεγμονώδη- η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματικό λόγω της συγγένειας με την AAK1 - ένα ένζυμο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διαδικασίας της ενδοκυττάρωσης.

Η εταιρεία εξήγησε: "Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι συνδυασμοί βαρισιτινίμπης με τα αντι-ιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στον Covid-19 θα μπορούσαν να μειώσουν την ιογενή μολυσματικότητα, την αναπαραγωγή του ιού και επίσης την ανεπιθύμητη φλεγμονώδη αντίδραση του ξενιστή."

To συγκεκριμένο φάρμακο - Baricitinib -εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει αίτηση για να αποζημιωθεί και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει λάβει θετική εισήγηση από την επιτροπή ΗΤΑ αλλά ακόμα δεν έχει ενταχθεί στην θετική λίστα .

 H επίσημη θέση, πάντως, είναι ότι το σκεύασμα έχει ένδειξη την ρευματοειδή αρθρίτιδα και για οποιοδήποτε άλλη πιθανή χρήση πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές για να αποδείξουν την αξία του.  

Πηγές: https://www.cambridgeindependent.co.uk/business/benevolentai-analyses-approved-drug-as-potential-covid-19-treatment-9102147/?fbclid=IwAR3kAiVzbygrdc08lc04wfzvSwrdmYZGXxqUfO5F2STVFuT734F8cBCWkkg