Άλλα 35 νέα κρούσματα της COVID-19 στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα Σάββατο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 530.  

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, η κατάσταση διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • Νοσηλεύονται 100 ασθενείς (90 χθες).
  • Οι 18 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (20 χθες).
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι 76 ετών (72 χθες).
  • Τα κρούσματα άγνωστης μετάδοσης είναι 98 (84 χθες).
  • Έχουν πραγματοποιηθεί 8.000 εργαστηριακοί έλεγχοι (7.200 χθες).
  • Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 13 (ήταν 9).

Ο καθηγητής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι ερχόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Ο  κοροναϊός είπε δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν μπορεί να είναι 100% ασφαλής.

Για τον λόγο αυτό, έκανε για πολλοστή φορά δραματική έκκληση  να παραμείνει ο κόσμος στα σπίτια του. Από τους ασθενείς, το 79% έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, 54% είναι άνδρες και 47% μεγάλης ηλικίας. 

Εμφανώς συγκινημένος, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε επιστολή ξένου συναδέλφου στην οποία αναφερόταν πως "γίνεται πολύ φασαρία για μερικούς υπερήλικες". "Για εμάς, είναι πολύτιμοι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας", είπε δακρυσμένος ο καθηγητής.

Αποφάσεις

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς (φωτογραφία κάτω), δήλωσε από την πλευρά του ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία ο κόσμος θα είναι αλλοιώτικος.

"Ας πάρουμε τις σωστές αποφάσεις", επανέλαβε σε όλους τους τόνους, κάνοντας έκκληση και αυτός με την σειρά του σε όσους ακόμη δεν έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα της Πολιτείας, να το πράξουν ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή.

Το θέμα είναι, είπε, ότι η  εικονιζόμενη μσζική έξοδος από την Αθήνα προς την επαρχία είναι κάτι που δεν έχει λογική, είναι μια σκέτη ανοησία.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τον πληθυσμό, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι  και εξετάζονται. 

Φ.Ζ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την ‘’επιδημία’’ των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Τα 20 μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα - Οι πρωτιές σε κλίνες και νοσηλείες [πίνακας]
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον