Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης για την επίπτωση του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Από την σχετική έκθεση, που δημοσιοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και παρατίθεται πιο κάτω, προκύπτει πως η θνησιμότητα των νοσηλευθέντων στα ελληνικά νοσοκομεία έφτασε στο 6,8%.

Συγκεκριμένα, από τα 495 κρούσματα, που είχαν καταγραφεί μέχρι χθες, χρειάστηκαν νοσηλεία 117 ασθενείς και από αυτούς οι 26 εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας με διασωλήνωση.

Η νοσηλεία συνεχίζεται για τους 90 ασθενείς, ενώ εξιτήριο έχουν πάρει 19 (16,2%).

Οκτώ άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι χθες (θνησιμότητα 6,8%), ποσοστό το οποίο ενδέχεται να επηρεαστεί δυσμενώς, καθώς καταγράφονται στο μεταξύ και άλλοι θάνατοι.

Το 54,7% των νοσηλευθέντων είναι άνδρες, ενώ άνδρες είναι και οι εννέα στους δέκα νεκρούς.

Αθήνα

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην παρατήρηση πως τα 213 κρούσματα αφορούν άτομα που διαμένουν στην Αθήνα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρη την Αττική φτάνει τα 249.

Αυτό αναδεικνύει τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού από άτομα που ταξιδεύουν τις τελευταίες μέρες από την πρωτεύουσα προς την περιφέρεια.

Αρκετοί νομοί της χώρας δεν έχουν κρούσματα (Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Χανίων, Καρδίτσας, Μαγνησίας και λοιποί), ενώ άλλοι (Αρκαδία, Εύβοια, Λάρισα, Λέσβος) έχουν μόλις ένα κρούσμα.

Αυτό σημαίνει πως οι ταξιδιώτες από την Αθήνα αποτελούν μία "βόμβα" μετάδοσης του ιού σε ολόκληρη τη χώρα.

 

 Εξετάσεις

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 7.172 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 485 (6.8%) θετικά στον κοροναϊό.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα