Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ποσοστό θνησιμότητας του κορoναϊού σύμφωνα, με υπολογισμούς για την πορεία της επιδημίας στην Wuhan, αποδεικνύεται ότι  στην περίπτωση της Covid - 19 είναι χαμηλότερο από όσο αναμενόταν.  

Μελέτη στο περιοδικό "Nature Medicine" επιβεβαιώνει εντούτοις ότι  η Case - Fatality - Rate παρουσιάζει ανοδικές τάσεις με την αύξηση της ηλικίας.

Στην κεντρική πόλη της Κίνας όπου ξέσπασε η επιδημία του κορoναϊού. νόσησαν μέχρι τα τέλη Φλεβάρη 48.557 άνθρωποι από τους οποίους οι 2.169 κατέληξαν. Αυτό αντιστοιχεί σε πoσοστό θνησιμότητας 4,5%.

Μία επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Gabriel Leung του Πανεπιστημίου του Χόνγκ - Κόνγκ  εκτιμά ότι η θνησιμότητα βρισκόταν μάλλον στο 1,4%.

H υποψία ότι οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, θελελιώνεται στον υψηλό αριθμό των μολύνσεων που "εξάγονται" στο εξωτερικό από την αεροπορικές πτήσεις όπως και στο υψηλό μερίδιο των μολυσμένων από τον ιό στους επαπατριζόμενους.

Η θνησιμότητα του 1,4 % στην μελέτη του  Leung  τεκμηριώνεται στην αποδοχή ότι ένας στους δύο ασθενείς νοσεί.

Όταν η αναλογία βρίσκεται στο 75%, πέφτει η Case - Fatality - Rate σε 1,3%  ενώ σε μία πιθανότητα νόσησης των μολυσμένων από τον ιό της τάξης του 95%, πεθαίνουν 1,2% των νοσούντων.

Η θνησιμότητα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άμεσα εξαρτόμενη από την ηλικία. Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών ανέρχεται σε μόλις 0,3%, σε εκείνη μεταξύ 30 - 59 ετών σε 0,5%, ενώ από 60 και πάνω, σε 2,6%.

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο να νοσήσουν από κορoναϊού συγκριτικά με την ηλικιακή ομάδα 30 - 59.

Πηγές:
Ärzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]