Πίεση στα συστήματα υποστήριξης του Διαδικτύου ασκούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού, που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης, έχει αυξηθεί η ζήτηση για διαδικτυακή χωρητικότητα για σκοπούς τηλεργασίας, διαδικτυακής μάθησης και ψυχαγωγίας.

Η αύξηση αυτή μπορεί να θέσει τα δίκτυα υπό πίεση, τη στιγμή που είναι αναγκαίο να λειτουργούν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Για να προληφθεί ενδεχόμενη συμφόρηση και να διασφαλιστεί το ανοιχτό Διαδίκτυο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν κάλεσε τις υπηρεσίες συνεχούς ροής, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τους χρήστες να φερθούν υπεύθυνα.

Οι πλατφόρμες συνεχούς ροής καλούνται να προσφέρουν κανονική και όχι υψηλή ανάλυση και να συνεργαστούν με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαική Επιτροπή.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα και να παρακινήσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, όπως χρήση Wi Fi και προβολή περιεχομένου σε χαμηλότερη ανάλυση.

Αυξημένη

Σύμφωνα πάντως με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ζήτηση για συνδεσιμότητα είναι αυξημένη.

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση του δικτύου, η Επιτροπή και ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) συζητούν προληπτικά τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού αναφοράς για την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος - μέλος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας.

Γενικότερα, η κατάσταση καταδεικνύει τη σημασία που έχει η συνέχιση των επενδύσεων στα δίκτυα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Επιτροπής για την κοινωνία των Gigabit ως το 2025, ιδίως μέσω δικτύων 5G και οπτικής ίνας.