Στα 892 έφτασαν τα κρούσματα της COVID-19 στην Ελλάδα, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 71 νέες περιπτώσεις και 4 νέοι θάνατοι.

 Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η κατάσταση μέχρι σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV 2 στη χώρα μας (78 χθες).
  • Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 892 (821 χθες).
  • Τα περισσότερα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.
  • 54 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι (53 χθες).
  • Οι θάνατοι από την COVID-19 ανέρχονται σε 26  (22 χθες). 
  • Η μέση ηλικία όσων κατέληξαν ήταν τα 73 έτη (75 έτη χθες).
  • 42 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο (36 χθες).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπάρχουν σημάδια εκθετικής αύξησης, αλλά η μάχη είναι ακόμη στην αρχή.

Είπε πως η κατάσταση δεν είναι όπως σε άλλες χώρες ("δεν έχουμε εικόνα Ιταλίας"), αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

"Σε 14 μέρες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη ανέβηκε από 3,3, σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε", υπογράμμισε.

Προστασία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως κανείς δεν είναι άτρωτος και πως ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η παραμονή στο σπίτι.

Για την κυκλοφορία αστυνομικών και στρατιωτικών, είπε πως η δυνατότητα κυκλοφορίας αφορά μόνον ό,τι σχετίζεται με την εργασία τους και πως σε διαφορετική περίπτωση απαιτείται άδεια, όπως για τους υπόλοιπους πολίτες.

Ανακοίνωσε πως 50 επιχειρήσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση για προσφορά, ενώ 8.785 πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά.

Σε κατ' οίκον περιορισμό βρίσκονται 5.824 επαναπατρισθέντες. Έγιναν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 βρέθηκαν εκτός σπιτιού. Θα τούς επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Τεστ

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως υπάρχει επάρκεια υλικών και πως κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς εξέταση για τον κοροναϊό.

Απαντώντας σε ερώτηση του Iatronet για τις εξετάσεις και την επιτυχία των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας είπε πως η επιτυχία θα κριθεί από την τήρησή τους και την εποχικότητα του ιού.

Σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών, ο καθηγητής είπε πως στη φάση αυτή πιθανώς θα είναι ευεργετική μία μαζική εξέταση πληθυσμού για τον κοροναϊό, όταν θα κριθεί πως έχει ολοκληρωθεί το επόμενο βήμα. Στην Κίνα - είπε - απαιτήθηκε διάστημα 10 εβδομάδων μέχρι να περάσουν στο συγκεκριμένο βήμα. 

Σε σχέση με την ανοσία στον ιό όσων έχουν νοσήσει, τόνισε πως οι μελέτες δείχνουν πως έχει διάρκεια δύο με τρία έτη. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις