Αν νοσήσεις από νέο κοροναιό τι είδους παρέμβαση θα ήθελες; Αυτή είναι η συζήτηση στην Ελβετία, καθώς αυξάνονται πολύ οι λοιμώξεις.

Η Swiss Society for Intensive Medicine ανακοίνωσε ότι οι ηλικιωμένοι θα έπρεπε να σκεφτούν σχετικά με την γραπτή έκφραση των τελευταίων επιθυμιών τους – διαθήκη ζωής- και να συζητήσουν με τους αγαπημένους τους αν θέλουν να διασωληνωθούν.

Ακούγεται σοκαριστικό αλλά η Ελβετία είναι η χώρα όπου γίνεται ευθανασία και είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν πώς θα πεθάνουν.

Το ένα τρίτο των Ελβετών έχει ήδη εκφράσει τις επιθυμίες τους και οι οικογένειες ξέρουν τι επιθυμούν σε περίπτωση σοβαρής νόσου ή τραυματισμού.

Οι ειδήσεις από την Ιταλία, ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι έχοντας μείνει μέρες διασωληνωμένοι προκάλεσαν συναγερμό.

Ο γεροντολόγος Dr Roland Kunz, δήλωσε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν ένας ηλικιωμένος ασθενής με κοροναιό και υποκείμενη νόσο διασωληνωθεί οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μικρές.

Αυτή η πληθυσμιακή ομάδα, πιστεύει, θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιλέγει φροντίδα στο σπίτι και κινητές μονάδες παρηγορητικής είναι διαθέσιμες.
Η συζήτηση αυτή δεν ευχαριστεί κανένα-ορισμένοι τη βλέπουν σαν μη αναγκαία πίεση στους ηλικιωμένους σε μια ήδη δύσκολη στιγμή.

Αλλά δεν πρόκειται-επιμένουν Ελβετοί γιατροί- για ελευθέρωση κρεβατιών εντατικής θεραπείας για νεότερους ανθρώπους.

Οι οδηγίες  ‘’διαλογής’’ στην Ελβετία ήδη έχουν σχεδιαστεί- αν υπάρξουν περισσότεροι ασθενείς από κρεβάτια οι γιατροί θα αποφασίσουν με βάση το ποιος είναι πιο πιθανόν να επιζήσει.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένου θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν την ευκαιρία, εκ των προτέρων να υποδείξουν το είδος της αγωγής που επιθυμούν- ή όχι.

 

 

Πηγές:
BBC News.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aνάκληση φρέσκων ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ
MoU μεταξύ Lamda και Ιατρικού Αθηνών για Healthcare Park στο Ελληνικό
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19