Με εκθετικό βαθμό διατρέχει την παγκόσμια κοινότητα ο κοροναϊός. Ο ρυθμός διασποράς του είναι ανατριχιαστικός:

Χρειάστηκε να περάσουν 67 μέρες μέχρι να εκδηλωθούν παγκοσμίως τα πρώτα 100.000 κρούσματα.

Τα δεύτερα 100.000 καταγράφηκαν σε 11 μέρες, τα τρίτα 100.000 σε 4 μέρες και τα τέταρτα σε μόλις 48 ώρες!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom (φωτογραφία κάτω), προειδοποιώντας πως εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν παγκοσμίως:

"Είναι μια παγκόσμια κρίση που απαιτεί μια παγκόσμια αντίδραση", τονίζει ο κ. Adhanom, καλώντας τις κυβερνήσεις να ξεπεράσουν τον εαυτό τους:

"Πρώτα, παλέψτε. Πολεμήστε σκληρά. Πολεμήστε σαν να έχετε να κάνετε με την κόλαση. Σαν η ίδια σας η ζωή να εξαρτάται από αυτό. Επειδή είναι έτσι.

Ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τις οικονομίες είναι να σταματήσετε τον ιό.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν υπάρχουν βήματα προς τα πίσω. Σας ευχαριστώ για τις θυσίες που έχουν ήδη κάνει οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι σας.

Πολλές από τις χώρες σας έχουν επιβάλει δραστικούς κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς, κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις και ζητώντας από τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Αυτά τα μέτρα θα πάρουν μέρος της λάβας από την επιδημία, αλλά δεν θα την σβήσουν. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Πρέπει να χτίσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να αναπτύξουμε εργαζομένους στον τομέα της Υγείας. Να βρούμε, να δοκιμάσουμε, να απομονώσουμε και να θεραπεύσουμε κάθε κρούσμα και να εντοπίσουμε κάθε επαφή. Αυτή δεν είναι επιλογή. είναι υποχρέωση".

Έλλειψη

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να ενώσουν την προσπάθεια για αντιμετώπιση του ιού:

"Η παγκόσμια έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, θέτει σε κίνδυνο τους μαχητές της πρώτης γραμμής και αυτό μας θέτει σε κίνδυνο όλους.

Καλούμε όλα τα έθνη σας να αυξήσουν την παραγωγή, να καταργήσουν τις απαγορεύσεις των εξαγωγών και να διασφαλίσουν την ισότητα της διανομής.

Πυροδοτήστε την παγκόσμια παραγωγή για τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να σώσουμε ζωές, τώρα. Διευρύνετε την καινοτομία για εμβόλια και θεραπευτικά μέσα", καταλήγει ο κ. Adhanom.

Δημ.Κ.