Αυξητική, αλλά όχι έντονα παραμένει η τάση κρουσμάτων και νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Το Σάββατο, ανακοινώθηκαν 95 νέα κρούσματα του ιού και 4 νέοι θάνατοι. Μπορείτε να δείτε εδώ το γράφημα της επιδημίας στην Ελλάδα, με βάση και τα σημερινά επίσημα στοιχεία.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η κατάσταση μέχρι σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV 2 στη χώρα μας (74 χθες).
  • Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.061 (966 χθες).
  • Τα περισσότερα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.
  • 69 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι (65 χθες).
  • Οι θάνατοι από την COVID-19 ανέρχονται σε 32 (28 χθες). 
  • Η μέση ηλικία όσων κατέληξαν ήταν τα 73 έτη (73 έτη και χθες).
  • Έχουν διενεργηθεί 14.363 εξετάσεις για κορωνοϊό (13.477 χθες).

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε τα φάρμακα που θα χορηγούνται στους πάσχοντες και για την αντιμετώπιση της καρδιοτοξικότητας του νέου ιού, με το φάρμακο κολχικίνη.

Έκανε ειδική αναφορά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στον καθοριστικό του ρόλο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ΗΠΑ, λέγοντας πως στη Νέα Υόρκη έχουν υπερκεραστεί οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας.

Κυνήγι

Επικρότησε τη στάση ΜΜΕ (σ.σ. και του Iatronet) τα οποία δεν προχωρούν σε "κυνήγι" νεκρών από την COVID-19 και σε αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων.

Συμβούλευσε να έχουμε καλή επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους και - όσο μένουμε στο σπίτι - να προσέχουε τη διατροφή μας και να αποφεύγουμε αλκοόλ και κάπνισμα.

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία, έπειτα από υποχώρησή τους, ο καθηγητής είπε πως αυτό δείχνει πως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, καθώς "εάν χαλαρώσεις για λίγο, ο ιός θα σού επιτεθεί".

Σε σχέση με τις ημέρες που απαιτούνται μέχρι να δοθεί εξιτήριο σε νοσηλευόμενους, ο κ. Τσιόδρας είπε πως μπορεί να είναι και 10 μέρες, σε περιπτώσεις που το σύστημα Υγείας πιέζεται.

Επαναπατρισμός

Αναφερόμενος στους Έλληνες που θέλουν να επαναπατριστούν, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως δεν αφορά όλους, αλλά όσους έχουν ειδικά προβλήματα υγείας.

Είπε πως 2.156 Έλληνες έχουν ζητήσει επαναπατρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας πως δεν ισχύει γενικός επαναπατρισμος.

Ανακοίνωσε πως σταματούν μέχρι τις 15 Απριλίου οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία, καθώς και οι πτήσεις από τη Γερμανία με προορισμούς εκτός Αθήνας.

Επισήμανε πως ένας επιβάτης που είχε επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη βρέθηκε θετικός στον ιό, ενώ θετικός βρέθηκε ένας ακόμη από τους επιβάτες που είχαν επιστρέψει από την Ισπανία και αρχικά είχε βγει αρνητικός.

Σε εξετάσεις υποβάλλονται αύριο 90 άτομα στην περιοχή της Ξάνθης.

Ετοιμότητα

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ήταν τελικά έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κρίση, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες, από την αντιπολίτευση και από τα διεθνή ΜΜΕ.

Είπε πως θα παραμείνει σε ετοιμότητα και για το επόμενο διάστημα, παρέχοντας το προσωπικό και το υλικό που απαιτείται. Ανέφερε ενδεικτικά πως έχουν εγκριθεί 4.200 προσλήψεις για τα δημόσια νοσοκομεία.

Διευκρίνισε, επίσης, πως το φάρμακο χλωροκίνη παράγεται και στη χώρα μας και πως έχουν ολοκληρωθεί άμεσα οι τυπικές διαδικασίες.

Δημ.Κ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα