Αν και η μάσκα δεν θα πρέπει να αντικαθιστά το πλύσιμο των χεριών ή την κοινωνική αποστασιοποίηση, μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτερη από το τίποτα, δήλωσαν ειδικοί.

Εν μέσω πανδημίας ειδικοί άρχισαν να προβληματίζονται σχετικά με τις επίσημες οδηγίες για το αν οι καθημερινοί υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να προστατεύονται με χειρουργική μάσκα.

Ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) συνεχίζουν να αναφέρουν οτι οι μάσκες δεν προστατεύουν απαραίτητα τους ανθρώπους από το να μολυνθούν καθώς συνεχίζουν την καθημερινή τους ζωή.

Η επίσημη οδηγία συνεχίζει να συνιστά οτι οι μάσκες θα πρέπει να προορίζονται για ήδη αρρώστους ανθρώπους και για τους επαγγελματίες Υγείας και φροντιστές, που τακτικά έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν νοσήσει από το νέο κοροναιό.

Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων στις ΗΠΑ σημαίνει οτι περισσότεροι Αμερικανοί κινδυνεύουν να νοσήσουν, Και οι υγιείς, ιδιαίτερα αυτοί που λόγω εργασίας δεν μπορούν να αποφύγουν τα ΜΜΜ ή τη στενή επαφή μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να φορούν μάσκες πιο τακτικά. 

Ο Dr. Robert Atmar, του Baylor College of Medicine.  δήλωσε ότι ενώ η  μάσκα μπορεί ενδεχομένως να μην εμποδίζει απαραίτητα υγιείς από το  να νοσήσουν και σίγουρα δεν αντικαθιστά σημαντικά μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών ή την κοινωνική αποστασιοποίηση, μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτερη από το τίποτα.

Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να δείχνουν οτι οι επίπεδες χειρουργικές  μάσκες συγκεκριμένα έχουν προστατευτική επίδραση στο γενικό κοινό. Οι μάσκες δρουν σταματώντας μολυσμένα σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα αυτού που τη φορά παρά εμποδίζοντας να λάβει κάποιος τον ιό από άλλους. Για αυτό, ο ΠΟΥ και το  C.D.C. συνιστούν άνθρωποι που ήδη έχουν λοίμωξη από τον κοροναιό να φορούν μάσκες, για να προστατεύουν άλλους.

Οι επαγγελματίες Υγείας φορούν μάσκες επειδή φροντίζουν αρρώστους τακτικά και εκτίθενται στον ιό. Αν οι υγιείς άνθρωποι αρχίζουν και αποθηκεύουν χειρουργικές  μάσκες και μάσκες  N95 θα καταστήσουν πιο δύσκολο το να έχουν τα απαραίτητα εφόδια οι επαγγελματίες Υγείας

Έρευνες στην πανδημία γρίπης έδεικαν οτι όταν μάσκες N95 δεν είναι διαθέσιμες, τότε χειρουργικές μάσκες προστατεύουν τους ανθρώπους λίγο περισσότερο από το να μη φορούν καθόλου μάσκα. Και όταν οι μάσκες συνδυάζονται με υγιεινή χεριών, βοηθούν στη μείωση της μετάδοσης των λοιμώξεων.

Συστηματική επισκόπηση παρεμβάσεων που χρησιμοποιήθηκαν στην επιδημία SARS το 2003,ανακάλυψε οτι το πλύσιμο των χεριών πάνω από 10 φορές καθημερινά ήταν 55% αποτελεσματικό στο να σταματά τη μετάδοση, ενώ η μάσκα ήταν πιο αποτελεσματική  - περίπου  68% .

Τα γάντια πρόσφεραν περίπου την ίδια προστασία με το συχνό πλύσιμο χεριών και ο συνδυασμός όλων των μέτρων- πλύσιμο χεριών, μάσκες, γάντια και ποδιά - αύξανε την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης στο 91%.

Με το νέο κορωνοϊό ερευνητές ανακαλύπτουν οτι υπάρχουν περισσότερα ασυμπτωματικά περιστατικά σε σχέση με ότι ήταν αρχικά γνωστό στην πανδημία.

Νέα έκθεση του CDC, που δημοσιεύτηκε την  Παρασκευή, επίσης υποδεικνύει οτι αρκετοί τρόφιμοι σε γηροκομείο στην Ουάσιγκτον είτε δεν είχαν συμπτώματα είτε εμφάνισαν πολύ ελαφρά συμπτώματα μετά την επιβεβαίωση της λοίμωξης. Ανθρωποι χωρίς συμπτώματα ή που δεν τα εμφανίζουν έως αργότερα μπορεί ενδεχομένως να εξαπλώνουν τη νόσο.

Ο Dr. Neil Fishman, του University of Pennsylvania Health System, δήλωσε πως γνωρίζουμε οτι ασυμπτωματικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό 48 ώρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων και η μάσκα μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση από αυτούς.

O Dr. Fishman δήλωσε, ότι η μάσκα μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα να ακουμπά κάποιος το πρόσωπό του. Θεωρεί οτι είναι λογικό για ανθρώπους που δουλεύουν σε αναγκαίες βιομηχανίες και πηγαίνουν καθημερινά, να φορούν μάσκα.

Σε πολλές ασιατικές χώρες, καθένας ενθαρρύνεται να φορά μάσκα-κάτι που σχετίζεται με την ψυχολογία πλήθους και την προστασία. Αν ο καθένας φορά μάσκα, οι άνθρωποι προστατεύουν ο ένας τον άλλον μειώνοντας τη γενική μετάδοση στην κοινότητα. 

Οι μάσκες επίσης χρησιμεύουν ως υπενθύμιση για τη βελτίωση της υγιεινής των χεριών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως πράξη αλληλεγγύης. Tο Χόνγκ Κόνγκ και η Ταιβάν που έγκαιρα έλαβαν μέτρα με κοινωνική αποστασιοποίηση και καθολική εφαρμογή μασκών, έχουν ελέγξει πολύ καλύτερα τα περιστατικά τους.

Ο Dr. Fishman θεωρεί οτι αν ο καθένας στην κοινότητα φορά μάσκα θα μπορούσε να μειωθεί η μετάδοση. Ωστόσο, πιστεύει οτι δεν υπάρχουν αρκετές μάσκες για να γίνει αυτό αποτελεσματικό μέτρο στις ΗΠΑ.

Πηγές: Brittainy Newman/The New York Times