Άλλα 56 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό και 5 νεκρούς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Με τα νέα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.212 και των νεκρών σε 43.

Οι δείκτες βρίσκονται σε ανοδική τάση, αλλά όχι εκτός ελέγχου, όπως προκύπτει και από το σχετικό γράφημα του Iatronet (εδώ) που ενημερώνεται καθημερινά με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • Καταγράφηκαν σήμερα 56 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV 2 (95 χθες).
  • Με αυτά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.212 (1.156 χθες).
  • Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.
  • 72 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (69 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 43 (38 χθες). 
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη.
  • Το ποσοστό θνησιμότητας βρίσκεται στο 3%.
  • Έχουν διενεργηθεί 15.961 εξετάσεις για κορωνοϊό (15.151 χθες).

Ο καθηγητής σχολίασε πως βρισκόμαστε σε μία φάση βραδείας μετάδοσης του ιού και πως συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών χωρίς καθυστέρηση, κυρίως των εμβολίων πρώτης προτεραιότητας. 

Σε σχέση με το τι πρέπει να γίνεται με όσους είναι θετικοί και συμπληρώνουν 14 μέρες απομόνωσης, είπε πως θα αποφασιστούν αύριο τα κλινικά κριτήρια. Έπειτα από 10 μέρες - είπε - μένουν στον οργανισμό "κομμάτια" του ιού.

Χλωροκίνη

Ανέφερε πως σε περίπου δέκα ημέρες θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία.

Η συγκεκριμένη ουσία - είπε - χορηγείται σε συνδυασμό με άλλες, ενώ σύντομα, μέσω ειδικής διαδικασίας, θα είναι δυνατή η χορήγησή της και σε ασθενείς οι οποίοι δεν νοσηλεύονται.

Ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια.

Μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως, για προληπτικούς λόγους, διακόπτεται η λειτουργία της Μονάδας 5 της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα.

Αναφερόμενος στη φετινή γιορτή του Πάσχα, είπε πως φέτος θα είναι διαφορετικό, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των δικών μας ανθρώπων.

"Περίπατοι και βόλτες μακρυά από το σπίτι και για ώρες, επιβαρύνουν την κατάσταση και οδηγούν σε αυστηρότερα μέτρα", υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δημ.Κ.