"Πυρετός" αναλύσεων στα ελληνικά στοιχεία για τη δραστηριότητα του κορωνοϊού, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Επιδημιολόγοι και αναλυτές εξετάζουν τις καμπύλες της επιδημίας, επιχειρώντας να προσδιορίσουν τις τάσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται εκ νέου ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ, που χωρίζει τους επιστήμονες σε δύο κατηγορίες: σε όσους ζητούν περισσότερα τεστ και σε όσους θεωρούν πως - στην παρούσα φάση - πιο αξιόπιστη μεταβλητή είναι οι διασωληνωμένοι και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς, επισημαίνει πως αυτό που βλέπουμε σήμερα, αντανακλά:

  • Τη διασπορά της νόσου, πριν από 12 έως 18 μέρες.
  • Την έναρξη της λοίμωξης σε όσους πάσχουν, πριν από 7 έως 14 μέρες.
  • Τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, πριν από 1 έως 7 μέρες.

Αναφερόμενος στα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, σημειώνει πως έχουμε περάσει πλέον από την ανάσχεση της νόσου στον μετριασμό της διασποράς, ενώ η επόμενη μέρα αναφέρεται στην καταστολή. Τα διαγνωστικά τεστ χρησιμοποιήθηκαν για την επιβεβαίωση νοσούντων και φορέων και την ιχνηλάτηση των επαφών.

"Τώρα είμαστε στη φάση του μετριασμού, με την εφαρμογή μέτρων φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Και ο μετριασμός της διασποράς μιας νόσου που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ρητά προβλέψιμος", αναφέρει ο καθηγητής, για να τονίσει:

"Σε αυτή τη δεύτερη φάση, η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ".

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο,  χωρίς αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο, η φάση του μετριασμού θα παραταθεί, καθώς και το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Κανονικότητα

Η επόμενη φάση είναι η φάση της συστημικής καταστολής της νόσου και από τώρα δρομολογούνται τα μέτρα για την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Η επιστροφή θα είναι εφικτή με το συνδυασμό των μέτρων φυσικής απόστασης (για την τελική κατάσχεση και προστασία των ευπαθών ομάδων), αλλά και με την εφαρμογή των τεστ ταχείας διάγνωσης.

Τα τεστ και οι έλεγχοι θα χρειαστούν για να αποφεύγουμε εξάρσεις σε τοπικό και εργασιακό επίπεδο.

Στην τρίτη φάση της διαχείρισης της κρίσης, τα τεστ θα γίνουν στοχευμένα και επιλεκτικά. Χωρίς αυτά, θα παραταθεί η τωρινή φάση και η επιστροφή στην καθημερινότητα θα καθυστερήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου