Στα 1.314 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκαν 102 νέες περιπτώσεις και 7 θάνατοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 έχει πλέον φτάσει τους 49.

Οι δείκτες παραμένουν σε ανοδική τάση, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Iatronet (εδώ), το οποίο ενημερώνεται καθημερινά με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • Καταγράφηκαν σήμερα 102 (82 + 20 σε κρουαζιερόπλοιο) νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV 2 (56 χθες).
  • Με αυτά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.314 (1.212 χθες).
  • Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.
  • 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (72 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 49 (43 χθες). 
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη.
  • Το ποσοστό θνησιμότητας βρίσκεται στο 3%.
  • Έχουν διενεργηθεί 16.732 εξετάσεις για κορωνοϊό (15.961 χθες).

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μία δυσαρμονία σε σχέση με το σύνολο των θανάτων που έχουν ανακοινωθεί. Ο καθηγητής ανακοίνωσε χθες 43 νεκρούς από την COVID-19, ενώ σήμερα είπε πως υπάρχουν άλλοι 7 και έδωσε σύνολο 49. Σε σχετικό ερώτημα επέμεινε, ωστόσο, στο σύνολο νεκρών που ανακοίνωσε σήμερα (49). 

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στα προληπτικά μέτρα, λέγοντας πως στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην πρόληψη 59.000 θανάτων.

Τόνισε πως - μέσα σε έναν μήνα - έχει προκαλέσει στην Ελλάδα τους μισούς θανάτους που προκάλεσε η γρίπη ολόκληρη την περίοδο:

"Εάν δεν προσέξουμε, θα πληρώσουμε όλοι το τίμημα", είπε ο καθηγητής.

Θερμοκρασία

Σε σχέση με τον ρόλο της θερμοκρασίας, επισήμανε πως δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι και εξέφρασε την ευχή θα υποχωρήσει η δράση του με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Ο ιός - είπε - θα κυκλοφορεί σε περιοχές με άλλες κλιματολογικές συνθήκες και θα μπορεί στο μέλλον να επανεισαχθεί στην Ελλάδα.

"Το 2009, είχαμε δεύτερο κύμα γρίπης το καλοκαίρι στο Μεξικό", θύμισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας όμως πως ιοί αυτού του τύπου υποχωρούν το καλοκαίρι.

Καραντίνα

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες, δήλωσε ο υφυπουργός. Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών θα εφαρμοστούν για 14 μέρες στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, ενώ αναστέλλονται μια σειρά δυνατοτήτων εξόδου από το σπίτι: αυτό αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους, τη μετάβαση σε τελετή (εξαιρείται η κηδεία για πρώτη κατοικία), τη σωματική άσκηση και τη βόλτα με κατοικίδιο (επιτρέπεται μόνο 15 λεπτά βόλτας πέριξ της κατοικίας.

Στις περιοχές εφαρμόζονται, επίσης, πιο αυστηρά μέτρα σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;