Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου. Η δοκιμή βασίζεται στο DNA και εστιάζει στις χημικές αλλαγές του, γνωστές ως πρότυπα μεθυλίωσης.

Οι ερευνητές λένε ότι η δοκιμή δεν μπορεί μόνο να πει αν κάποιος έχει καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να ρίξει φως στον τύπο του καρκίνου που έχει.

Ο Δρ. Geoffrey Oxnard από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber της Βοστώνης, μέλος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η εξέταση αυτή βρίσκεται ήδη σε κλινικές δοκιμές. Στο περιοδικό Annals of Oncology, η ομάδα που εργάζεται πάνω σε αυτή αποκάλυψε ότι η δοκιμή αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης - έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα συστήματα επιταχύνουν τα πρότυπα μέσα στα δεδομένα και ως εκ τούτου μαθαίνουν να τα ταξινομούν.

Η ομάδα τροφοδοτούσε αρχικά το σύστημα με δεδομένα σχετικά με τα πρότυπα μεθυλίωσης στο DNA από δείγματα αίματος που ελήφθησαν από περισσότερους από 2.800 ασθενείς, προτού προχωρήσει σε περαιτέρω εκπαίδευση με δεδομένα από 3.052 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 1.531 είχαν καρκίνο.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα ταξινόμησε τα δείγματα σε ομάδες με βάση τα πρότυπα μεθυλίωσης. 

"Στις εγκύους κοιτάζουμε την ελεύθερη διακύμανση του DNA για εμβρυϊκές ανωμαλίες", δήλωσε ο Oxnard. "Γνωρίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση υπάρχει, το ερώτημα είναι πώς κάποιος τελειοποιεί την τέχνη της αναζήτησης καρκίνου σε αυτό το ελεύθερο-κυμαινόμενο DNA; Και αυτό έκανε η μηχανική μάθηση. "

Η ομάδα στη συνέχεια δοκίμασε το σύστημα σε ένα άλλο σύνολο  δειγμάτων από 1.264 άτομα, από τους οποίους οι μισοί είχαν καρκίνο.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι λιγότερο από το 1% των ατόμων χωρίς καρκίνο αναγνωρίστηκαν λανθασμένα από το σύστημα ως έχοντα την ασθένεια. "Είναι πολύ σημαντικό να μην πείτε στους μη καρκινοπαθείς ασθενείς ότι έχουν καρκίνο", δήλωσε ο Oxnard.

Η ανίχνευση ήταν καλύτερη όσο πιο προχωρημένη ήταν η ασθένεια. Συνολικά, ο καρκίνος εντοπίστηκε σωστά στο 18% των ασθενών με καρκίνο σταδίου Ι, αλλά στο 93% των ασθενών με καρκίνο σταδίου IV.

Η ομάδα λέει ότι τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά δεδομένου ότι προσφέρουν τη δυνατότητα ενός νέου τρόπου για την ανίχνευση καρκίνων που κατά τα άλλα είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Για παράδειγμα, το σύστημα αναγνώρισε σωστά το 63% των ασθενών με παγκρεατικό καρκίνο σταδίου Ι, αυξανόμενο στο 100% στο στάδιο IV.

Η ομάδα διαπίστωσε περαιτέρω ότι το σύστημα θα μπορούσε να ρίξει φως στον τύπο του καρκίνου. Για το 96% των δειγμάτων που θεωρείται ότι εμφανίζουν καρκίνο, η δοκιμή ήταν σε θέση να προσφέρει μια πρόβλεψη για την οποία ο ιστός είχε καρκίνο, με το 93% αυτών των προβλέψεων να είναι σωστό.

Ο Δρ David Crosby, του Cancer Research UK, δήλωσε ότι αν και αυτή η δοκιμή είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα αρχικά αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, είπε. "Και αν η δοκιμή μπορεί να ρυθμιστεί καλύτερα ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στον εντοπισμό των καρκίνων στα αρχικά στάδια τους, θα μπορούσε να γίνει εργαλείο για έγκαιρη διάγνωση".

Πηγές:
https://www.theguardian.com/science/2020/mar/31/new-blood-test-can-detect-50-types-of-cancer

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου