Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να φορούν τις προστατευτικές μάσκες, ανέφερε την Τετάρτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν πρέπει να τις φορά το γενικό κοινό, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το αμερικανικό Κέντρο Νοσημάτων (CDC), έχουν ανακοινώσει πως μόνο άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι τα φροντίζουν και επαγγελματίες Υγείας, θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη διχογνωμία που υπάρχει για το θέμα: 

"Κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτή την πανδημία. Άλλοι, εξίσου ειδικοί, πιστεύουν πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά και ότι ενέχει και κινδύνους γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Είναι η πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και των ερωτηματικών. Βλέπω τη στρατηγική κάποιων χωρών και υγειονομικών τους αρχών σε μέρη της Ασίας, να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες στο κοινό για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπτώματα. Και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, να μιλούν ήδη για αυτές τις στρατηγικές.

Εμείς είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί 100% να τεκμηριωθεί. Και σίγουρα, το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό μας, στους ασθενείς μας και σε αυτούς που τους περιποιούνται.

Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, αν όλοι μας τηρούμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους".

Ο καθηγητής επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC) και ζήτησε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα.

Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;