Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν μόνο χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη για τις εγκεκριμένες χρήσεις τους ή ως μέρος κλινικών δοκιμών ή εθνικών προγραμμάτων έκτακτης χρήσης για τη θεραπεία του COVID-19, αναφέρει η τελευταία ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Είναι γνωστό, ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, δύο φάρμακα που είναι επί του παρόντος εγκεκριμένα για την ελονοσία και για ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, διερευνώνται σε όλο τον κόσμο για τη δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου του κοροναϊού (COVID-19). Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σε μελέτες.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς επίβλεψη από γιατρό. Οι συνταγές δεν πρέπει να χορηγούνται εκτός των επιτρεπόμενων χρήσεών τους εκτός από τη θέσπιση κλινικής δοκιμής ή εθνικά συμφωνηθέντων πρωτοκόλλων.

Ήδη μεγάλες κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία των ισχυρών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Ο EMA επικροτεί τις δοκιμές αυτές, οι οποίες θα επιτρέψουν στις αρχές να παρέχουν αξιόπιστες συμβουλές βασισμένες σε αποδείξεις για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, έχουν θέσει αυστηρά πρωτόκολλα για να επιτρέψουν την πειραματική χρήση αυτών των δύο φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν βαριά από τον COVID-19.

Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι ζωτικής σημασίας φάρμακα για ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος. Είναι σημαντικό οι ασθενείς αυτοί να εξακολουθούν να είναι σε θέση να τις αποκτήσουν και να μην αντιμετωπίζουν ελλείψεις που οφείλονται σε αποθεματοποίηση ή χρήση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Σε ορισμένες χώρες, η συνταγογράφηση των φαρμάκων περιορίστηκε για να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης.

Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε χρόνιες παθήσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή επιβάρυνση των αλυσίδων εφοδιασμού, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μόνο τη συνήθη προμήθεια φαρμάκων. Οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει, από την άλλη, να συνταγογραφούν περισσότερο από τη συνήθη διάρκεια.

Πηγές:
https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-chloroquine-hydroxychloroquine-only-be-used-clinical-trials-emergency-use-programmes

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία
Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία: Σχετίζονται;
Είχε δίκιο ο Έλον Μασκ για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας;