Σε μια σειρά περιπτώσεων από την Κίνα που δημοσιεύθηκαν στο "medRxiv" (2020: doi: 10.1101 / 2020.02.22.20026500) βρέθηκαν νευρολογικά συμπτώματα σε 1 στους 3 ασθενείς. Σε μια άλλη σειρά περιπτώσεων που δημοσιεύθηκε στη βρετανική "Ärzteblatt"  (BMJ 2020, 368: m1091), 1 στους 5 από τους νεκρούς είχε υποξική εγκεφαλοπάθεια.

Πολλές ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις συνδέονται με νευρολογικά συμπτώματα. Στην γρίπη, οι πονοκέφαλοι είναι συχνά το πρώτο σημάδι ασθένειας. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι επίσης γνωστά για μολύνσεις με τους άλλους κορωναϊούς.

Αυτό ισχύει τόσο για τα αβλαβή παθογόνα (hCoV‐229E, OC43, NL63 και HKU1), όσο και για τους ιούς SARS - CoV - 1 και MERS - CoV. Μια  είσοδος στον εγκέφαλο αποδεικνύεται πειραματικά για τα παθογόνα του SARS και του MERS. Αυτό γίνεται  μέσω των οσφρητικών νεύρων που συνδέουν τη ρινική κοιλότητα με τον εγκέφαλο.

Ενδιαφέρον είναι ότι οι οσφρητικές διαταραχές είναι γνωστές συνέπειες της ασθένειας COVID-19. Δεν είναι γνωστό εάν ο SARS-CoV-2 επιμολύνει τον εγκέφαλο. Τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι έμμεση συνέπεια μιας λοίμωξης. Ωστόσο, ο Huijuan Jin από το Πανεπιστήμιο Huazhong της Wuhan δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η λοίμωξη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο νευρολόγος αξιολόγησε τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 214 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για  COVID-19 σε πανεπιστημιακή κλινική στην αρχή της επιδημίας στην Wuhan. Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρήθηκαν σε 78 ασθενείς (36,4%). Τα πιο συχνά από αυτά ήταν ζάλη (36 ασθενείς, 16,8%) και κεφαλαλγία (28 ασθενείς, 13,1%). Επιπλέον, υπήρξαν γευστικές σε 12 ασθενείς (5,6%) και οσφρητικές διαταραχές σε 11 ασθενείς (5,1%).

Οι νευρολογικές διαταραχές ήταν πιο συχνές σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 (45,5%) απ΄ ότι σε ασθενείς με ήπια πορεία (30,2%). Εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίστηκε σε 6 ασθενείς (2,8%) (5 ισχαιμικές προσβολές και 1 εγκεφαλική αιμορραγία).

Εγκεφαλοπάθεια

Σοβαρές επιπλοκές παρατηρήθηκαν επίσης συχνότερα σε ασθενείς που δεν επιβίωσαν από τη νόσο COVID-19. Σε 23 από τους 133 νεκρούς (20%), των οποίων τα δεδομένα αξιολογήθηκαν από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Qin Ning από το Πανεπιστήμιο Huazhong, οι γιατροί διέγνωσαν υποξική εγκεφαλοπάθεια πριν από το θάνατο.

Σε μια ομάδα σύγκρισης 161 ασθενών που ανάρρωσαν από την ασθένεια, αυτή η σοβαρή επιπλοκή εμφανίστηκε  σε μία και μοναδική περίπτωση. Συνεπώς, ο Ning υποπτεύεται ότι οι επιπλοκές ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνες για το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Επί του παρόντος, αναφορά  από τις ΗΠΑ εφιστά την προσοχή στο πρόβλημα. Μία υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας ηλικίας μεταξύ 55 – 60 ετών είχε πάει σε κλινική του Ντιτρόιτ μετά από 3 ημέρες με συμπτώματα - βήχα, πυρετό και σύγχυση. Λόγω των νευρολογικών συμπτωμάτων, οι γιατροί αρχικά υπέθεσαν ότι θα είχε την κοινή γρίπη. Μετά το αρνητικό όμως τεστ, εξετάστηκε για COVID-19. Το τεστ για  SARS-CoV-2 ήταν θετικό.

Πηγές:
medRxiv

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας