Στους 73 ανέρχονται οι νεκροί από την COVID-19 στην Ελλάδα, καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκαν 5 νέοι θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 62 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 1.735 (γράφημα εδώ με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα).

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 62 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (60 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.735 (1.673 χθες).
  • Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.
  • 93 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (92 χθες).
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη (66 έτη χθες).
  • Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 73 (68 χθες).
  • Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται κοντά στο 3%.
  • 10 ασθενείς βγήκαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (10 και χθες).
  • Έχουν διενεργηθεί συνολικά 25.453 τεστ για τον κορωνοϊό (22.437 προχθές).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 54,9% των κρουσμάτων αφορά άνδρες και από αυτά το 352 (20,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 617 (35,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τους διασωληνωμένους, 21 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 68.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τους νεκρούς, οι 21 ήταν γυναίκες (28.8%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 83.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μαλακάσα

Στο μεταξύ, με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετέβη στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών - Προσφύγων Μαλακάσας για ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 στην εν λόγω δομή (φωτογραφία πάνω). 

Ελέγχθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του προγράμματος PHILOS του ΕΟΔΥ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής καθώς και του Ελληνικού Στρατού.

Εδόθησαν οδηγίες στο προσωπικό και στους φιλοξενούμενους, έγινε διανομή υγειονομικού υλικού και οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος, αφού εξετάσθηκαν, μπήκαν σε υγειονομική απομόνωση. Ελέγχθηκαν συνολικά 100 άτομα και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Δημ.Κ.