Άλλα 20 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 6 θανάτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Με βάση τα νέα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.755 και των θανάτων σε 79 (γράφημα με τα επίσημα στοιχεία εδώ).

Από τις ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (62 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.755 (1.735 χθες).
  • Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.
  • 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (93 χθες).
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη (65 έτη και χθες).
  • Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 79 (73 χθες).
  • 9 ασθενείς βγήκαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (10 χθες).
  • Έχουν διενεργηθεί συνολικά 26.193 τεστ για τον κορωνοϊό (25.453 χθες).

Νέοι

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα κρούσματα και οι θάνατοι νέων και υγιών ατόμων, ενδέχεται να σχετίζεται με γονιδιακά αίτια.

Υπάρχει, επίσης, μία ουσία στους πνεύμονες (επιφανειοδραστικός παράγοντας), ο οποίος τούς καθιστά πιο ελαστικούς, άρα και πιο ανθεκτικούς στη λοίμωξη.

Η αρνητική έκβαση - είπε - θα μπορούσε να αποδοθεί και στο ότι οι νέοι συχνά δεν τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

Σε σχέση με το πότε θα υπάρξει κορύφωση της επιδημίας τόνισε πως υπάρχει "ένα φρένο" και ότι τα μέτρα αποδίδουν:

"Είναι δύσκολη η ανάκαμψη και πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Δεν μιλάμε για κάμψη, αλλά επιπέδωση της καμπύλης", ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη η ώρα της εξόδου από τα μέτρα:

"Χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες χώρες υπάρχει δεύτερο ή και τρίτο κύμα του ιού".

Στο επόμενο βήμα - εξήγησε - θα παίξει καίριο ρόλο ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η πιο σημαντική ποιοτική παράμετρος στην επιδημιολογική επιτήρηση είναι τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι, την οποία κάνει πολύ καλά η χώρα μας. "Είμαστε χαρούμενοι με τα αποτελέσματα που έχουμε", σημείωσε.

Σε σχέση με το εάν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει ή όχι ανοσία σε ενδεχόμενο κύμα, διευκρίνισε πως ο σκοπός είναι να μην έχουν πολλοί, αλλά σταδιακά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς.

Για την επίπτωση του ιού στη νεφρική λειτουργία, διευκρίνισε πως αυτό ισχύει στο 20% έως 25% των ασθενών και μπορεί να συνδεθεί με δυσμενή έκβαση της νοσηλείας.

Δικαίωση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως η εικόνα δείχνει πως δικαιώνονται τα μέτρα, αλλά "αν χαλαρώσουμε, μπορεί να το πληρώσουμε".

Για το Πάσχα, είπε πως φέτος θα το γιορτάσουμε διαφορετικά, προκειμένου του χρόνου να είμαστε καλύτερα.

Για το χωριό Εχίνος, που η καραντίνα θα έληγε αύριο, ανακοίνωσε πως θα διαρκέσει για μία ακόμη εβδομάδα, για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Για το εάν η χώρα θα μπορέσει να δεχθεί τουρίστες το καλοκαίρι, ο κ. Χαρδαλιάς είναι πως είναι πρώιμη η ζητήτηση. Η μεγάλη μας αγωνία δεν είναι τι θα γίνει τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, αλλά πως θα ολοκληρώσουμε το πρώτο βήμα.

"Οι συζητήσεις είναι πολύ πρώιμες και μάς βγάζουν εκτός προσήλωσης", τόνισε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως το ΕΣΥ λειτουργεί με επάρκεια, ώστε να αντιμετωπίσει όλα τα κρούσματα.

Στα δημόσια νοσοκομεία - είπε - λειτουργούν σήμερα 477 κλίνες εντατικής θεραπείας και από αυτές οι 137 είναι διαθέσιμες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Δημ.Κ.