Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του, για μια τρομακτική παγκόσμια αύξηση της  ενδοοικογενειακής βίας, που δημιουργείται με τα lockdowns που επεβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

Ο γενικό; γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να βάλουν την πρόληψη της ενδοοικογενειακής  βίας στο κέντρο των σχεδίων εθνικής ανταπόκρισης.

Δήλωσε ότι για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή είναι μεγαλύτερη εκεί ό που  θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς- στα σπίτια τους. Σημείωσε ότι τα αναγκαία  lockdowns και η καραντίνα μπορούν να εγκλωβίσουν γυναίκες με βίαιους συντρόφους.

Πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς οι  οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και ο φόβος αυξήθηκαν  είδαμε τρομακτική άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας.

Σε πολλές χώρες, οι κοινωνικές υπηρεσίες ήδη φτάνουν στα όριά τους. Εργαζόμενοι στην περίθαλψη πιέζονται από την πανδημία. Η αστυνομία αντιμετωπίζει λοιμώξεις στις τάξεις της, ενώ ομάδες στήριξης αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις ενέργειές τους και ορισμένα καταφύγια για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έκλεισαν.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι από την έναρξη της πανδημίας, χώρες παρατηρούν αύξηση περιστατικών βίας και τηλεφωνημάτων για στήριξη.

Στο Λίβανο και τη Μαλαισία, ο αριθμός των τηλεφωνημάτων σε γραμμές στήριξης διπλασιάστηκε έναντι του ίδιου μήνα πέρσι, ενώ στην Κίνα τριπλασιάστηκε.

Στη Βρετανία, η γραμμή National Domestic Abuse Helpline, παρουσίασε αύξηση 25% των τηλεφωνημάτων και των διαδικτυακών αιτήσεων για στήριξη από την έναρξη του lockdown , δήλωσε ο φορέας Refuge.

           

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα