Ο Σύλλογος Medical Detection Dogs, στη Βρετανία, θα συνεργαστεί με το  London School of Hygiene and Tropical Medicine και το Durham University για να ερευνήσουν αν οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του μπορούν να εντοπίσουν το νέο κορωνοϊό.

Προηγούμενη συνεργασία έδειξε ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να μυρίζουν τη μυρωδιά της ελονοσίας.

Η Medical Detection Dogs ξόδεψε χρόνια ερευνώντας την επιστήμη πίσω από την αίσθηση όσφρησης των σκύλων και πιστεύει ότι αυτοί θα μπορούσαν να εντοπίσουν τη νόσο. Υιοθετεί έντονη επιστημονική προσέγγιση στην εργασία της και έχει παράξει περισσότερες από 12 έρευνες που στηρίζουν την πεποίθησή της ότι κάθε νόσος έχει μοναδική μυρωδιά.

Η ομάδα άρχισε προετοιμασίες για εντατική εκπαίδευση σκύλων ώστε σε 6 εβδομάδες να είναι έτοιμοι να παρέχουν γρήγορη διάγνωση προς το τέλος της επιδημίας και να πλησιάσουν την κυβέρνηση της Βρετανίας σχετικά με το πώς οι σκύλοι μπορούν να παίξουν ρόλο στη  μάχη κατά της νόσου.

Σκύλοι που θα ερευνούν για  COVID-19 θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν με τον ίδιο τρόπο που έχουν εκπαιδευτεί στο σύλλογο για εντοπισμό νόσων όπως ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον και βακτηριακές λοιμώξεις, μυρίζοντας δείγματα σε δωμάτιο εκπαίδευσης και δείχνοντας πότε την εντόπισαν. Επίσης μπορούν να εντοπίσουν μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος επομένως θα μπορούσαν να υποδείξουν ποιος έχει πυρετό.

Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι θα μπορούσαν νε εντοπίσουν ταξιδιώτες που μπαίνουν σε μια χώρα και έχουν μολυνθεί ή να χρησιμοποιηθούν σε άλλους δημόσιους χώρους

Η Dr Claire Guest, CEO του Medical Detection Dogs, δήλωσε ότι βασικά είναι σίγουρη ότι σκύλοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν την COVID-19. Τώρα ερευνητές εξετάζουν πώς μπορούν να ‘’πιάσουν’’ με ασφάλεια τη μυρωδιά του ιού από τους ασθενείς και να την παρουσιάσουν σε σκύλους.

Σκοπός είναι οι σκύλοι να  μπορούν να  ελέγχουν οποιονδήποτε και αυτούς που είναι ασυμπωματικοί και να δείξουν αν πρέπει να κάνουν τεστ.

Ο καθηγητής James Logan, του The London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι η προηγούμενη εργασία τους έδειξε ότι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν μυρωδιές από ανθρώπους με ελονοσία με πολύ υψηλή ακρίβεια.

Γνωρίζουμε, πρόσθεσε ότι άλλες αναπνευστικές νόσοι όπως η COVID-19, αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος, επομένως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι σκύλοι να μπορούν να την εντοπίσουν Το νέο διαγνωστικό όπλο θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση στην αντίδραση στην COVID-19 βραχυπρόθεσμα και ιδιαίτερα τους προσεχείς μήνες.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία