Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να δημιουργήσουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για νοσηλευτές μέχρι το 2030, για να αντισταθμιστεί η προβλεπόμενη παγκόσμια έλλειψη, καθώς οι υγειονομικοί παγκοσμίως ανταποκρίνονται στην πανδημία.

Οι  νοσηλευτές είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα στον τομέα περίθαλψης-περίπου το 59% των επαγγελμάτων υγείας- αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια νοσηλευτές, περίπου 6 εκατομμύρια λιγότεροι από τις ανάγκες για επαρκή περίθαλψη του αυξανόμενου πληθυσμού. Αυτό αναφέρει νέα έκθεση του ΠΟΥ.

Η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται σε χώρες χαμηλού και χαμηλού μέσου εισοδήματος στην Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ασία, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Η έκθεση εστίασε σε 101 χώρες με στοιχεία μεταξύ 2013 και 2018.

Ανω του  80% των  νοσηλευτών σε παγκόσμια κλίμακα εργάζονται σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει η έκθεση.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι οι νοσηλευτές είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας. Σήμερα, πολλοί νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λόγω της πανδημίας COVID-19. Αυτή η έκθεση αποτελεί υπενθύμιση του μοναδικού ρόλου που αυτοί έχουν και καμπανάκι για τη διασφάλιση ότι λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται για να κρατούν τον κόσμο υγιή.

Ο ΠΟΥ συνιστά οι χώρες με έλλειψη νοσηλευτών να αυξήσουν τον αριθμό των αποφοίτων νοσηλευτικής κατά 8% κάθε χρόνο και να βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα θέσεων.

Επίσης, συνιστά οι ηγέτες να εκπαιδεύουν τους νοσηλευτές σε επιστημονικές, τεχνολογικές και κοινωνιολογικές ικανότητες που χρειάζονται για να καθοδηγήσουν την πρόοδο στην περίθαλψη και να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν επίσης, ότι οι ηγέτες θα πρέπει να ενδυναμώσουν το ρόλο των νοσηλευτών σε ομάδες περίθαλψης, σημειώνοντας ότι περίπου το 90% είναι γυναίκες αλλά λίγοι νοσηλευτές ή γυναίκες έχουν υψηλές θέσεις.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα