Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν, σύμφωνα με τα ως τώρα ισχύοντα δεδομένα, υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό και σε κάθε περίπτωση  πιο δύσκολη πορεία κατά την εξέλιξη της νόσου. Διαβητολόγοι λένε τώρα πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί η βασική θεραπεία.

Ενώ μεμονωμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις υποδεικνύουν πιθανή σχέση μεταξύ Covid - 19 και μεταβολισμού της γλυκόζης και εμφάνισης του μετατρεπτικού ενζύμου - 2 της αγγειοτενσίνης ACE-2 , εντούτοις ακόμη δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση ή συνάφεια μεταξύ διαβήτη και κορωνοϊού, επισημαίνει η Γερμανική Διαβητολογική Εταιρεία. Εκκρεμούν κλινικές μελέτες.

Εξαιτίας του υψηλού βαθμού επιμολύνσεων με κορωνοϊό στους διαβητικούς, η Εταιρεία εξέδωσε τώρα πρακτικές συστάσεις για την διαχείριση του διαβήτη σε περίπτωση νόσησης με Covid - 19, με λεπτομερείς υποδείξεις για την χρήση των αντι - διαβητικών φαρμάκων και ουσιών, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Οι νέες συστάσεις αναφέρονται σε ενήλικες. Για τα παιδιά και τους εφήβους ισχύουν οι στρατηγικές περίθαλψης και οι αναλογίες δόσεων που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές της Διαβητολογικής Εταιρείας.

Ιδιαίτερα στην περίθαλψη ασθενών με διαβήτη με συχνές συννοσηρότητες όπως νόσους του κυκλοφορικού, παχυσαρκία ή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας η αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη για να αντιμετωπισθούν οι επιπλοκές από την επιμόλυνση με κορωνοϊό, τόνισε η πρόεδρος της γερμανικής διαβητολογικής εταιρείας, καθ. Monika Kellerer.  

Γενικές βασικές προϋποθέσεις για την θεραπεία του διαβήτη είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, με ταυτόχρονη επιτήρηση πιθανών σημάτων κετο - γαλακτικής οξέωσης.

Σε ασθενείς με διαβήτη που βρίσκονται στην εντατική, οι γιατροί θα πρέπει να προσέχουν την ατομική και ευέλικτη προσαρμογή της φαρμακευτικής θεραπείας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ αντι -διαβητικών και αντι-ιικών ουσιών.

Ιδιαίτερα κατά την χρήση αντιικής συνοδευτικής φαρμακευτικής αγωγής με Hydroxychloroquin, Lopinavir/Ritonavir, Remdesivir, Tocilizumab, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν αλληλεπιδράσεις με τα αντι-διαβητικά φάρμακα.

Οι διαβητολόγοι θα πρέπει να προσέχουν, τέλος, ώστε δραστικές ουσίες όπως Hydroxychloroquin, Camostat και ανασυνδυαζόμενη ACE2, που εν μέρει  χρησιμοποιούνται πειραματικά κατά του κορωνοϊού, να έχουν αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του διαβήτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]