Στα 1.955 έχουν φτάσει τα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό στην Ελλάδα και στους 86 οι νεκροί, καθώς ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 71 νέες περιπτώσεις και 3 θάνατοι από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Με τα νέα δεδομένα, το γράφημα με την πορεία της επιδημίας δεν υφίσταται σημαντικές αλλαγές, ενώ η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (52 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.955 (1.884 χθες).
  • 79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες μονάδες εντατικής θεραπείας (84 χθες).
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη (67 έτη και χθες).
  • Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 86 (83 χθες).
  • 16 ασθενείς εξήλθαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (14 χθες).
  • Έχουν διενεργηθεί συνολικά 33.634 τεστ για τον κορωνοϊό (32.528 χθες).

Μάσκα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα της μάσκας στον γενικό πληθυσμό, λέγοντας πως μπορεί να είναι χρήσιμη, υπό προϋποθέσεις. 

Υπάρχουν, ωστόσο, μειονεκτήματα, όπως η αδικαιολόγητη αίσθηση ασφάλειας, όπως συμβαίνει και με τα γάντια, ανέφερε ο καθηγητής, αναδεικνύοντας τη στρατηγική καθαριότητας των χεριών. Υπενθύμισε, δε, πως οι μελέτες δείχνουν πως μέσα σε μία ώρα πιάνουμε το πρόσωπό μας από 3 έως 23 φορές.

Σε σχέση με τις ομάδες υψηλού κινδύνου για COVID-19, σημείωσε πως στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενο νόσημα, κυρίως εάν είναι και ηλικιωμένοι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις - εξήγησε - παρατηρείται αυξημένη φλεγμονή και σοβαρή πνευμονία σε νέους ανθρώπους, στους οποίους παρατηρείται υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Για τα τεστ αντισωμάτων, εκτίμησε πως θα υπάρξουν αξιόπιστες εξετάσεις στην παγκόσμια αγορά τον επόμενο μήνα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δοκιμαστεί στην Ελλάδα, σε πολύ πρώιμα στάδια. Προς το παρόν, ο μοριακός έλεγχος παραμένει ο πιο αξιόπιστος.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές το επόμενο διάστημα και θα ανοίξουν όταν ξεπεράσουμε τη σημερινή περιπέτεια.

"Ας προσευχηθούμε από το σπίτι μας, για να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας".τεραιότητα η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Δημ.Κ.