Υπό εξέταση από το υπουργείο Υγεία είναι το σχέδιο εξόδου της χώρας από το lockdown.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως - αν όλα πάνε καλά - θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων.

Αν και τόνισε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, προσδιόρισε τον χρόνο των αποφάσεων μετά τις 27 Απριλίου, μέσα στον Μάιο και ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι.

Σημείωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση κεντρικά, με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Έδωσε έμφαση στην επιστημονική τεκμηρίωση και στην επάρκεια προστατευτικών μέσων και φαρμακευτικής αγωγής κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα λεγόμενα "γρήγορα τεστ" για τον ιό, χωρίς, πάντως, να προσδιορίσει τον τρόπο αξιοποίησής τους.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους τουρίστες, οι οποίοι ενδεχομένως θα φτάσουν στη χώρα μας, χωρίς να απαντήσει στο εάν θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση για τον ιό, πριν έρθουν στην Ελλάδα.

"Έχουμε ορίσει την 27η Απριλίου ως τη μέρα ως την οποία έχουμε ήδη μέτρα", τόνισε, για να διευκρινίσει:

"'Ηδη, έχουμε κάνει μια προεργασία για το ποια είναι τα μέτρα αυτά τα οποία από τον επόμενο μήνα, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η καμπύλη, θα μπορούμε να πάρουμε πίσω. Οι επιστήμονες θα μας υποδείξουν ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Δεν έχουμε σκοπό να κρατήσουμε τον κόσμο κλειδωμένο στα σπίτια, αλλά αυτή τη στιγμή η ανθρώπινη ζωή είναι ανώτερη όλων".

Τεστ

Για το θέμα των εξετάσεων, ανέφερε: "Οι σύγχρονες μέθοδοι και τα τεστ, και οι τρόποι που θα μπορέσουμε να δούμε ποιο μέρος του πληθυσμού έχει αντισώματα, θα είναι οι παράγοντες που θα δείξουν πώς θα κινηθούμε από εδώ. Στην κοινωνική ζωή και στην άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να προσέχουμε τον συνάνθρωπό μας. Πλησιάσαμε την άνοιξη, ελπίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα είναι καλύτερα".

"Είμαστε εντός της καμπύλης που είχαμε ορίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, χαίρομαι που μία πολύ μεγάλη πορεία μέχρι τώρα έχει ευοδωθεί", είπε ο κ. Κικίλιας, για να σημειώσει:

"Είναι προφανές από αυτό που βλέπουμε σε γύρω χώρες ότι ο ιός είναι ένας ύπουλος εχθρός που χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες. Όποιος εφησυχαστεί και πάψει να δίνει σημασία στα μέτρα προσωπικής υγιεινής, στους κανόνες που δίνουν οι ειδικοί μας, και στο να κρατάει αποστάσεις, θα το πληρώσουμε και εμείς πολύ ακριβά. Αν υπολογίσει κανείς ότι πολύ πλούσιες χώρες βρίσκονται στην κατάσταση που βλέπουμε, καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν τα πράγματα".

Για το τι μάς περιμένει τον χειμώνα, τόνισε πως ενδεχομένως να έχουμε δύο κύματα μαζί: κορωνοϊού και γρίπης:

"Αυτό δείχνει πόσο σοβαρή προετοιμασία πρέπει να γίνει στο σύστημα Υγείας ώστε να αντέξει. Οι συνθήκες είναι έκτακτες, αλλά λύσεις θα βρεθούν", κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Δημ.Κ.