Ο νέος κορωνοϊός επιζεί στο δάπεδο των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν ασθενείς με COVID-19 και στα παπούτσια του ιατρικού προσωπικού που τους φροντίζει, αναφέρουν στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Centers for Disease Control and Prevention.

Η έκθεση βασίστηκε σε ευρήματα από το Huoshenshan Hospital στη  Wuhan, της Κίνας, και αναφέρει ότι το 94% των δειγμάτων που ελήφθησαν από το δάπεδο στη ΜΕΘ ήταν θετικά για τον κορωνοιό κατά τη διάρκεια της έξαρσης της επιδημίας στην πόλη.-και το 100% που ελήφθησαν από πτέρυγα με ασθενείς που είχαν σοβαρά συμπτώματα,

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μισά από τα δείγματα από τις σόλες του ιατρικού προσωπικού στη ΜΕΘ ήταν θετικά για τον ιό, που υποδεικνύει ότι θα μπορούσαν να λειτουργούν ενδεχομένως  ως φορείς. Το ανέφεραν ως πιθανή αιτία για το ότι το δάπεδο στο φαρμακείο του νοσοκομείου ήταν θετικό για τον ιό, παρόλο που η περιοχή ήταν απαγορευμένη για τους ασθενείς.

Γενικά, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν οτι σταγονίδια από το αναπνευστικό που έπεφταν στο δάπεδο μετακινήθηκαν από την βαρύτητα και τη ροή του αέρα οδηγώντας σε διασπορά του ιού.

Αντικείμενα

Κατέγραψαν επίσης την παρουσία του κορωνοιού σε αντικείμενα που αγγίζονταν συχνά από το ιατρικό προσωπικό ή τους ασθενείς. Εξι στα 8 ποντίκια υπολογιστών ήταν θετικά, καθώς και 3 στους 4 κάδους απορριμάτων στην ΜΕΘ, 6 στους  14 χειρολισθήρες και πόμολα στους θαλάμους. Σποραδικά θετικά αποτελέσματα επίσης παρατηρήθηκαν στα γάντια και τα μανίκια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να εκτελεί πρακτικές υγιεινής χεριών αμέσως μετά την επαφή με τον ασθενή, σημειώνουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή έρευνα από την Ιταλία που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, τον προηγούμενο μήνα, ανακάλυψε ότι μέχρι 1 στους 6 εργαζόμενους στην υγεία που αντιμετώπιζαν ασθενείς με COVID-19 μπορούσε ενδεχομένως να νοσήσει από τον ιό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά