Η ηλικία και οι χρόνιες νόσοι κάνουν πιο σοβαρή τη νόσηση από τον νέο κορωνοιό, ακόμα και μοιραία, αλλά η παχυσαρκία θα μπορούσε επίσης να θέτει ακόμα και νεότερους σε υψηλότερο κίνδυνο, δείχνουν 2 νέες έρευνες.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η φλεγμονή στο σώμα που συνδέεται με την παχυσαρκία θα μπορούσε να είναι ισχυρός παράγοντας όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19.

Πρόσθεσαν ότι θα μπορούσε ακόμα να είναι πιο σημαντική από την καρδιακή ή πνευμονική νόσο. Η Dr. Jennifer Lighter, που συμμετείχε στη μια από τις 2 έρευνες, του NYU School of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το παραπάνω είναι σχετικό με τις ΗΠΑ, όπου το 40% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι και θα συμβάλλει σε αυξημένη θνητότητα σε σχέση με άλλες χώρες.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι όσοι είναι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν.

Σε σύγκριση με ασθενείς με φυσιολογικό βάρος, όσοι έχουν νοσογόνο παχυσαρκία είναι 2 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν εντατική φροντίδα και 3 φορές πιο πιθανό να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ.

Αν και οι ασθενείς που μελετήθηκαν ήταν παχύσαρκοι, κανείς δεν είχε διαβήτη ή καρδιακή νόσο αλλά θα μπορούσαν να είναι στα πρόθυρα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερα ποσοστά αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και άσθματος, που θα μπορούσαν να επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα το οποίο δέχεται χτύπημα από λοίμωξη όπως ο κορωνοιός. Νεότεροι άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν υψηλό κίνδυνο, πρόσθεσε και θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Christopher Petrilli του NYU Grossman School of Medicine στη Νέα Υόρκη, υπέδειξε ότι η σχέση με την παχυσαρκία μπορεί να οφείλει το ρόλο της στην πρόκληση φλεγμονής.

Οι έρευνες δημοσιεύτηκαν στο Clinical Infectious Diseases και στο medRxiv.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης