Εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 που αναπτύχθηκε από το University of Oxford θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βρετανία από την Πέμπτη 23 Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας της Βρετανίας Matt Hancock υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρώτου εμβολίου στον κόσμο.

Η κυβέρνηση θα δώσει στους επιστήμονες επιπλέον 20 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει το πρότζεκτ.

Το εμβόλιο γνωστό  ως  ChAdOx1 nCoV-19 θα δοκιμαστεί σε συνεργασία με το University Hospital Southampton.

Είναι το πρώτο εμβόλιο που παρασκεύασε η Βρετανία το οποίο προχωρά σε κλινικές δοκιμές. 

Παρόλο που συνήθως χρειάζονται 18 τουλάχιστον μήνες για ένα εμβόλιο, η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια  Sarah Gilbert, πιστεύει ότι παραγωγή ευρείας κλίμακος θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και τον Σεπτέμβριο-περίπου 9 μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι τίποτα με αυτή τη διαδικασία δεν είναι σίγουρο, καθώς η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια διαδικασία δοκιμής, σφάλματος και ξανά δοκιμής.

Ο κ.  Hancock δήλωσε ότι η Βρετανία είναι στην εμπροσθοφυλακή της παγκόσμιας προσπάθειας και ότι 2 από τις κύριες εξελίξεις για την παρασκευή εμβολίου παγκοσμίωε γίνονται στο Oxford University και στο Imperial.

Μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε, ότι αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες προς χρήση μέχρι το φθινόπωρο, σε ένα σημαντικό βήμα, που πιθανόν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της αργής  εξόδου από την πανδημία που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Χωρίς νέες διασωληνώσεις - 4 θάνατοι ασθενών με CoViD
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης