Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI) ενέκρινε για πρώτη φορά στη Γερμανία την κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η εταιρεία Biontech, με έδρα το Μeinz, λαμβάνει άδεια να δοκιμάσει τη δραστική της ουσία σε 200 υγιείς εθελοντές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο.Υπάρχει επίσης μια εκτίμηση για τον χρονικό ορίζοντα.

"Η δοκιμή των υποψηφίων εμβολίων στον άνθρωπο είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια εναντίον του Covid -19 για τον πληθυσμό στη Γερμανία και πέρα από αυτήν", ανέφερε το PEI. Η έγκριση είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής αξιολόγησης του προφίλ δυνητικού οφέλους - κινδύνου του υποψηφίου εμβολίου.

Η κλινική δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ θα εξετάσει ουσιαστικά, μεταξύ άλλων, την ανεκτικότητα και την ασφάλεια του υποψηφίου εμβολίου.

Η δραστική ουσία που αναπτύχθηκε από την Biontech ανήκει στην ομάδα των γονιδιακών εμβολίων. Αυτά περιέχουν γενετικές πληροφορίες του παθογόνου. Η Biontech εργάζεται κυρίως στην ανάπτυξη ανοσοθεραπειών κατά του καρκίνου.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Ερευνητικών Φαρμάκων, τουλάχιστον 80 προγράμματα εμβολίων, και τέσσερις δραστικές ουσίες δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

O διευθυντής της Biontech, Ugur Sahin, υπολογίζει τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής στα τέλη του Ιούνη. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του PEI , Klaus Cichutek, συνολικά τέσσερις κλινικές δοκιμές με υποψήφιο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν στη Γερμανία εντός του 2020. Ο Cichutek πιστεύει εντούτοις ότι είναι απίθανο να είναι διαθέσιμο ένα πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο στο γενικό πληθυσμό το 2020.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα