Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς, αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σχετική ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως η μάσκα δεν πρέπει να μας δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας:

"Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς", διευκρίνισε ο καθηγητής. 

Στοιχεία για τη χρήση της παρέχουν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως αναφέρουν, η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Στις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ τονίζεται πως η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:

  • Σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος.
  • Σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης.

ECDC

Υπέρ της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, με την προϋπόθεση πως τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής είναι και οι ειδικοί του ECDC.

Στις σχετικές οδηγίες, αναφέρουν πως η χρήση μάσκας προσώπου στο κοινό μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο περιορισμού εξάπλωσης της λοίμωξης στην κοινότητα.

Η μάσκα – σημειώνουν – ελαχιστοποιεί την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει συμπτώματα.

Η χρήση της συνιστάται στις επισκέψεις σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα ή στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Λόγω της ανάγκης να υπάρξει επάρκεια για το υγειονομικό προσωπικό, οι ειδικοί του ECDC δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο χρήσης μη ιατρικών μασκών προσώπου, οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες από διάφορα υφάσματα.

Τονίζουν πως η χρήση της θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως αντικατάσταση των καθιερωμένων προληπτικών μέτρων που είναι: η απόσταση, η τήρηση των οδηγιών για τον βήχα και το φτέρνισμα, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος.

Η κατάλληλη χρήση της μάσκας προσώπου μπορεί να βελτιωθεί μέσω ενημερωτικών εκστρατειών.

Τσιόδρας

Για το θέμα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες, θα πρέπει να τηρεί τα εξής:

  • Να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.
  • Να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει.
  • Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.
  • Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο.
  • Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου.

Για να μην υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας από τη χρήση μάσκας, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

  • Το να μολυνθούμε χωρίς να θέλουμε με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας.
  • Να αντιμετωπίσουμε δυσκολία στην αναπνοή, από λάθος συμπεριφορά.
  • Να αποκτήσουμε μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, η οποία μας αποτρέπει από τα πιο σημαντικά μέτρα, που είναι η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση της απόστασης, η αποφυγή του συνωστισμού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη